természetvédelmi oktatóközpont

2019.10.02. 07:00

Új szálláshelyeket adtak át Őriszentpéteren

Átadták szombaton az egykori erdei iskolai szálláshelyét Siskaszeren. 138 millió forintból szépítették, korszerűsítették az épületet amely egyszerre 33 embert tud fogadni és számukra szállást biztosítani.

Nemes Judit

Középen Markovics Tibor igazgató, mellette Balczó Bertalan helyettes államtitkár

Fotó: Szendi Péter

Tavaly, a Natura 2000 területeket bemutató hálózat létrehozása című projekt révén másik irodaépületébe költözött az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, a Városszeren új helyszínen dolgozhatnak egy esztendeje a munkatársaik. Korábbi otthonuk, a siskaszeri központ felújítását – ahogy az új létesítmény megépítését – is ebben a programban valósították meg. Az épületet a hétvégén adták át.

Az eseményen mondott köszöntőjében Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezetője kiemelte: az épületegyüttest az ­1990-es évek végén építették egy pályázat révén, az Őrség-Rába-­Goricko Natúrpark kezdeményezésére.

Középen Markovics Tibor igazgató, mellette Balczó Bertalan helyettes államtitkár
Fotó: Szendi Péter

Az alsó épület fogadóépületnek készült, a felső erdei iskolának. 2002-ben az Őrségi Nemzeti Park megalakulásával az igazgatóság az alsóba költözött, majd átvették a felsőt is, így megszűnt az erdei iskola. Az oktatási helyszín megszűnése nagy gondot jelentett, szükség volt újabb természetvédelmi oktatóközpont létrehozására. Ezért nagy öröm, hogy az új igazgatósági épületbe költözés után megindult a felújítása, és az eredeti épületet tovább bővíthették. Az intézmény gyermekeket és felnőtteket is fogad, hiszen pedagógus-továbbképzés helyszíne is, és a térségbe látogatókat is várják.

Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta: ez a projekt, amelyben a felújítás megvalósult, egy országos, száz projektből álló komplex fejlesztéscsomag részét képezi, mintegy negyvenmilliárd forintot fordítanak ilyen típusú beruházásokra.

A felújított épületben 10 szobát, mindegyikhez külön fürdőszobát alakítottak ki, továbbá melegítőkonyha és közösségi helyiség is helyet kapott benne. Az épület körül két tanösvény található: az egyik az erdőfejlődéssel kapcsolatos ismereteket bővíti, a másik pedig a felelős hulladékgazdálkodással foglalkozik – ez utóbbit is nemrég építették ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában