Első kézből kaptak pontos választ

2019.10.30. 07:00

Sikeres volt a 6. Vas Népe-állásbörze az Agora – Művelődési és Sportházban

Első kézből kaptak választ kérdéseikre a munkaadóktól és tét nélkül érdeklődhettek látogatóink a standoknál. A Savaria Család és KarrierPont kötetlen szakértői beszélgetéseket szervezett.

Tóth Kata, vaol.hu

Állásbörze, 20191030, ut, Vas Népe / Unger Tamás, Szombathely

Fotó: Unger Tamás

Lapunk nevében a kiadó Mediaworks Zrt. megyei üzletszerzési vezetője, Németh Balázs köszöntötte a résztvevőket, majd Harangozó Bertalan kormánymegbízott vette magához a szót. Fontosnak nevezett minden olyan fórumot, ami a potenciális munkavállalókat és a munkaadókat egy színtérre hozza. Számokkal is készült: ma Magyarországon több mint 4,5 millió ember dolgozik, 2010-hez képest 800 ezerrel több munkavállaló van a piacon. Közel ötszázalékos az évenkénti GDP-növekedés, ehhez minden munkavállaló teljesítménye hozzájárul.

A munkavállalók döntő többsége az elsődleges munkaerőpiacon dolgozik. Az utóbbi években kétszámjegyű reálbér-növekedés jellemezte a magyar gazdaságot. Sokat javultak a munkanélküliségi adatok is: 160 ezren keresnek maguknak munkát, ez országosan 3,5 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg az állásbörzét. Mint mondta, az álláskeresés színterei megváltoztak az elmúlt években: az interneten böngészünk, de az állásbörzék azt bizonyítják, van érdeklődés, kell a lehetőség a személyes találkozásra.

A megnyitó után a standoknál érdeklődtünk: sok lehetőséget kínáltak kiállítóink megyeszerte. És megszólítottunk jó néhány látogatót. Minél előbb szeretne elhelyezkedni a sorkifaludi Balázs Eszter, az állásbörzére azért érkezett, hogy feltérképezze, milyen lehetőségei vannak a környéken. Korábban a ruhaiparban dolgozott, aztán egy általános iskolában volt élelmezésvezető. Az utóbbihoz friss a végzettsége, elsősorban ilyen pozíciót keresett, de azt mondta, szóba jöhet adminisztratív és minőségbiztosítási munkakör is Vasvár, Szombathely környékén.

 

Elégedett volt a sportházbeli kínálattal, talált olyan állást, ami érdekli és ahová a bejárása is megoldott lenne. Egy középkorú úrral is találkoztunk, aki a standokat végigjárva azt tapasztalta, zömmel gyári munkát kínálnak a cégek. Maga is ilyet, monoton tevékenységet végez, ezért váltana: targoncavezetői engedélyt szerzett, és akár vidékre is kijárna Szombathelyről, heti öt napon két műszakban. Ma szűnik meg a munkaviszonya, a három gyermeke mellett részmunkaidős állásra vadászott Gadóczyné Gombor Ildikó. Háromszáz fős cégnél dolgozott, Tb-, munkaügyi területen keresgélt, 10 óra után nem sokkal egy HR-ügyintézői leírást már begyűjtött az egyik standnál.

Két szombathelyi céget képviselt két fiatal egy stand mögött: a fémmegmunkálás profilú AGS Mérnökcsoport és a precíziós méréssel foglalkozó Zalner Engineering néhány éve alakult, először vettek részt a Vas Népe-állásbörzén. Keresnek CAD/CAM-programozót, projektvezetőt, szerszámkészítő, forgácsoló gyakornokot is, valamint a termelési folyamataikhoz köthető irodai adminisztrátort is – álláskínálatukból délelőtt az volt a legkapósabb. Az Aptiv három műszakos operátori állásokat kínált: Lőrincz Tímea HR-munkatárstól megtudtuk, két telephelyükre 70-80 embert fel tudnának venni, előny a gyártósori tapasztalat. A Sága Foods Zrt. munkatársai próbainterjúval, önéletrajz­írással is segítették a hozzájuk fordulókat.

A Savaria Család és KarrierPont által szervezett kerekasztal-beszélgetéseken pedig az aktuális munkaerőpiaci kihívások kerültek terítékre. Milyen a férfiak és a nők aránya a munkahelyeken, össze lehet-e egyeztetni a családot és a munkát – ezt a témát járta körül sok szempontból az első kerekasztal-beszélgetés. Délben a nők és a férfiak motivációjáról, kitartásáról, majd a férfi és női munkavállalók közti különbségekről esett szó. Miben más a nők oktatása? Más-e az érzelmi, értelmi hozzáállásuk? – erről is megosztották tapasztalataikat a felkért előadók. Előkerültek azok a céges gyakorlatok, lehetőségek is, amelyeket az anyaszerepből visszatérőknek tudnak biztosítani a cégek a foglalkoztatás terén.

Videók az eseményről:

15.21

A PNH Kft. is munkaerőt keres.

 

15.17

Az AGS Mérnökiroda Kft. is vár mindenkit standjánál.

 

14.00

Az ADA Hungária Bútorgyár Kft. sok pozíció betöltésére keres munkavállalót!

13.55

 

12.46

A második kerekasztal beszélgetésen a nőkről és a férfiakról beszélgettek az állásbörzénken.

Szabó-Thomka Hanna Exactlon versenyző, Szekeres Nóra a FYREX Kft. Munka és Tűzvédelmi munkatársa, Nagy Mariann, a Smile Nyelviskola alapítója, tuladjonosa, és Vörös-Borsody Csilla, a PNH Kft ügyvezetői asszisztense osztották meg tapasztalataikat.

 

11.00

A hatodik Vas Népe Állásbörze hivatalos megnyitójáról élőben jelentkeztünk:

 

10.21

Az első kerekasztalbeszélgetést 10.21-kor hallgathatták meg azok, akik már reggel kilátogattak az állásbörzénkre. A színpadon Bognár Balázs, az ADA Hungária Bútorgyártó Kft. cégvezetője, dr. Kántor Gyöngyi, a Sága Foods Zrt. HR igazgatója, Vörös-Borsody Csilla, a PNH Kft ügyvezetői asszisztense, Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ irodavezetője, Lukács Mónika, a Szombathelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási osztályvezetője és Rodler Tamás, a Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főbizottság vezetője beszélgetett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában