korszerűbb, szebb

2019.10.23. 07:00

Zöldülnek a vasi bíróságok – Energiatakarékosabbak az épületek

A napokban vették használatba a Szombathelyi Törvényszék dolgozói az újonnan kialakított, korszerű VRF alapú fűtő–hűtő rendszert és folyik a nyílászárók cseréje a Petőfi utcai épületben. A többi vasi bírósági épület is spórol az energián több beruházás nyomán.

Bakos Ágnes

Az úgynevezett Jablonszky 8 programban 30 millió forintot költöttek a Szombathelyi Törvényszék új hűtő–fűtő rendszerének kialakítására, a Szily János utcai épület északi emeleti és az utcafront földszinti részén korszerűsítették a rendszert. Amint lesz pályázati forrás, folytatják a munkát. A most zárult fejlesztést egész sor energiahatékonysági beruházás előzte meg – emlékeztet a Szombathelyi Törvényszék közleménye. Ilyen, úgynevezett VRF rendszerű fűtő–hűtő szisztéma működik már a sárvári és a körmendi bíróságok épületében, azok az elmúlt három évben készültek.

Közben a Jablonszky 2 programban a Petőfi Sándor utcai épületben váltottak egyedi gázkazános központi fűtésre, és hasonlót építettek ki a Kőszegi Járásbíróság épületében is, ahol egy másik program támogatásával nyílászárókat cseréltek. A nyílászárócsere már a Petőfi utcai épületben is aktuális: egy hónapja kezdődött és december közepéig tart a munka. Ugyancsak az energiatakarékosságot szolgálja a födémszigetelés: ilyen munkát a Szily János utcai, a körmendi és a sárvári bírósági épületeken végeztek. Folyik az elektromos rendszer felújítása a Petőfi utcai épületben, és elkészültek már vele a sárvári, a körmendi és a Szily János utcai épületekben. És lesz folytatás: napkollektorokat telepítenek a Petőfi utcai épület tetejére.

Ezeken a munkákon felül is zöldül a bíróság, a Szombathelyi Törvényszék aktív résztvevője a meghirdetett Zöld Bíróság programnak: virágzó udvart alakítottak ki a Szily János utcai épületében.

Fotók: Szombathelyi Törvényszék

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában