Digitalizálják a szüreti fotókat, a várostörténetet

2019.11.21. 10:00

A csepregi könyvtárban is haladnak a korral: a jövőbe mentik a múltat

Csepreg Fontos helytörténeti dokumentumokat és fotókat digitalizáltat a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár a szombathelyi Berzsenyi könyvtár pályázatához kapcsolódva.

Merklin Tímea

Digitalizálják Csepregen a szüreti fotókat, amelyeket Ziembiczki Erzsébet mutatott meg az őszi tárlaton

Fotó: Cseh Gábor

Az egyik a város huszadik századi második felének történetét összefoglaló, több mint 300 oldalas mű, a Csepreg 1946–1985 című helytörténeti tanulmánykötet, amely külön taglalja a korszak politikai és társadalmi életét, a földreformot és a gazdasági életet, a társadalmi és településfejlesztési, valamint életmódbeli változásokat, az egészségügyet – tudtuk meg Ziembiczki Erzsébet könyvtárvezetőtől. Egy másik fejezetben egy újabb szerzőcsoport megírta a gazdasági egységek rövid történetét, köztük van az állami tangazdaság, a Győzelem Termelőszövetkezet, az ipari szövetkezeti mozgalom, a Soproni Ruhagyár IV. üzemének története, a Takarékszövetkezet, az ÁFÉSZ, a víz- és csatornamű története – megannyi fontos információ a korszakról, amely nemcsak kutatók számára lehet érdekes.

A tanulmányok a második világháború után meghatározó intézményeket is megörökítik: téma az általános iskola és az úttörőcsapat, a Nádasdy Tamás Közgazdasági és Áruforgalmi SzKI és Diákotthon, a Kőszegi Zeneiskola Fiókiskolája, a Petőfi Sándor Művelődési Ház története, külön a közművelődési könyvtár, a helytörténeti gyűjtemény.

Digitalizálják Csepregen a szüreti fotókat, amelyeket Ziembiczki Erzsébet mutatott meg az őszi tárlaton
Fotó: Cseh Gábor

A helyiek életét tükröző helyi lapokat is átmentik a jövő számára: digitalizálják a Répcevidék Hírlapot 1909–1910-ből és a Csepregi Promenádot 1992–1995-ből, összesen mintegy nyolcvan oldalt. Az Országos Széchenyi Könyvtárban lelhető fel három darab 1904-es lapszám a Csepreg és Vidéke hetilapból, ezek is bekerülnek a csepregi sajtónyilvánosságot tükröző „csomagba”.

Az értéket képviselő fotók közül száz darab kerül digitalizálásra az 1995-ös városavatásról. A közösségi rendezvények kategóriájában kiemelt helyet kaptak a szüreti rendezvények: digitálisan is szeretnék megőrizni a felvonulások emlékét. A művelődési házban rendezett őszi kiállításhoz Kovács Istvánné, Lágler Ferenc, Horváth Gyuláné, Szabó László, Horváth József, Cserpán Mária adta kölcsön a korabeli fotókat, de az intézményi gyűjteményből is beválogattak jó néhányat, a néhai Reichardt György és Keszőcze István fotósokra emlékezve. De mivel a digitalizálási lehetőség kétszáz szüreti fotóra szabott, még várják a csepregiek jelentkezését, hogy a magánalbumokban fellelhető fotóikat kölcsönözzék e célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában