Érzékenyítés

2019.11.29. 10:00

A gyengénlátók világában, Szombathelyen

Már hetedik alkalommal zajlanak ezen a héten érzékenyítő foglalkozások az Oladi Szakképző Iskolában a Vakok és Gyengénlátók, valamint a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesülete és több segítő szervezet szervezésében, a városi önkormányzat támogatásával.

Tersztyánszky Krisztina

Érzékenyítés Oladon – érdemes és fontos kipróbálni

Fotó: Horváth Balázs

Talán nincs is olyan iskola Szombathelyen, amelynek diákjai a hét év alatt ne jártak volna az Együtt élünk hét programjain – tudtuk meg a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézmény mentálhigiénés munkatársától.

Most is hétfőtől kezdve telt házasak az időpontok, egymást követik a foglalkozásokon az iskolai osztályok, sőt még a falugondnokok regionális képzésébe is beillesztették az érzékenyítő programot. Ezúttal is ismerkedhetnek a látogatók a vakok eszközeivel, a Braille-írással, a vakvezető kutya munkájával és a siketek jelnyelvének alapjaival.

Érzékenyítés Oladon – érdemes és fontos kipróbálni
Fotó: Horváth Balázs

A sötét teremben több állomáson át haladva kell „vakon” felismerni a ruhadarabokat, bepakolni az iskolatáskát és megteríteni az asztalt. A mozgássérültek világához kerekesszékes pingpongozás és akadálypálya viszi közelebb a gyerekeket.

A középiskolás Szigeti Dominik az itt átélt élmények hatására biztos benne, hogy ezután, ha sérült emberrel találkozik, toleránsabb lesz, és felteszi neki a kérdést: miben segíthetek? Akit érdekel ez a téma, annak jó hírrel szolgálhatunk: szombaton minden érdeklődő kipróbálhatja itt a szimulációs lehetőségeket.

Az Együtt élünk hét ugyanis holnap 9.30-tól 18.30-ig családi nappá alakul át. Egész nap különböző bemutatók, csörgőlabda- bajnokság, kerekesszékes vívás, tandem kerékpározás, filmvetítés, kiállítás és szűrővizsgálatok közül válogathatnak azok, akik ide látogatnak.

16 órától a Kantaloupe Island spanyol hangulatú muzsikája, 17-től pedig Agárdi Szilvia koncertje szórakoztatja a közönséget az Oladi Szakképző Iskolában. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában