Aggályos a támogatásuk?

2019.11.13. 16:06

A Joskar-Ola Alapítványt a városrész képviselőjének címére jegyezték be

Sajtóértesülések szerint feljelentést tettek hivatali visszaélés bűntette miatt a Joskar-Ola Alapítvány önkormányzatási támogatása kapcsán.

Vas Népe

Kihasználta-e a jogi kiskaput Kelemen Krisztián? (középen tapsol)

Fotó: VN

Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő állandó lakcímére jegyezték be a Joskar-Ola Alapítványt, mely jelentős önkormányzati támogatást kapott a képviselő javaslatára az elmúlt években. Ismert, a Joskar-Ola városrészen választották újra októberben az Éljen Szombathely! színeiben politizáló képviselőt.

A pestisrácok.hu írta meg a napokban, hogy Tényi István fordult a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysághoz, amely hivatali visszaélés bűntette miatt folytatott feljelentés-kiegészítést. A portál információi szerint a vasi főkapitányság vezetője indítványozta kizárásukat az ügyből, aminek a bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes a kérésnek helyt adott és az eljárás lefolytatására a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölték ki. A pestisrácok.hu értesülései alapján a Zala Megyei Rendőr-főkapitánysághoz fordultunk informáciért.

„A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az esettel összefüggésben a feljelentés kiegészítését rendelte el” – tájékoztatta lapunkat Tóth Evelin rendőrhadnagy, a főkapitányság sajtóreferense. Ez annyit jelent, hogy a hatóságnak 30 napja van arra, hogy a nyomozás megindításáról, vagy a feljelentés elutasításáról döntsön.

Kihasználta-e a jogi kiskaput Kelemen Krisztián? (középen tapsol)
Fotó: VN

A szombathelyi önkormányzat költségvetésében Városfejlesztési Alap – Képviselői keret címmel évente 63 millió forintot különít el. A képviselők ebből fejenként három-hárommillió forint felhasználására tehetnek javaslatot, amit eddig a gazdasági és városstratégiai bizottság, illetve a közgyűlés hagyott jóvá. A pártok közötti egyfajta hallgatólagos megegyezésnek mondhatjuk, hogy a képviselő által javasolt pénzösszeg nagyságát, felhasználásának irányát és módját nem vitatják, egyhangúlag támogatják. Valószínűleg ezt a jogi és bizalmi kiskaput használta ki Kelemen Krisztián az elmúlt években. Például 2018-ban kétmillió forintot javasolt megítélni a Joskar-Ola Alapítvány részére, hogy a Mikes Kelemen utcai kutyafuttató területet fejlesszék, további egymillió forintot pedig hogy megvalósítsák a Joskar-Ola Napokat és a YO-Kupon programot.

Az ügyben az első kérdés tehát az: erkölcsileg rendjén van-e az, hogy egy önkormányzati képviselő lakcímén bejegyzett alapítvány az önkormányzati költségvetésből többmillió forintot kap az érintett képviselő javaslatára? A második pedig: ehhez valóban aszisztálnia kell-e a közgyűlésnek, illetve a döntést hozó bizottságnak?! A többi kérdésben választ a rendőrségi feljelentés nyomán kaphatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában