Gyökereket és szárnyakat kaptak

2019.11.25. 07:00

A népdal és a népköltészet hetét ünnepelték – gyerekcsoportok is felléptek a faluházban

A népdal és a népköltészet hetét ünnepelték vasárnap délután. Gencs-apátiból is érkeztek együttesek, hogy közösen szórakozzanak a faluházban.

Lakosi Gabriella

CSG, Vas Népe/Cseh Gábor

Fotó: Foto: CSG

November harmadik hete a magyar népdal és népköltészet hete. Ebből az alkalomból szervezett a Káldi Napraforgók Egyesülete műsoros délutánt a káldi faluházban. Hamar megtelt a terem, a legkisebbektől az idősebbekig minden korosztály képviseltette magát és érdeklődve figyelték a változatos előadásokat. A színpadon ugyanis egész délután egymást váltották az együttesek, dalkörök.

A program a káldi ovisok bemutatójával kezdődött. A színes, zenés mozgalmas elő-adás alatt különböző hagyományőrző játékokat mutattak be, miközben egymással táncoltak vagy éppen fogócskáztak. A jelenlévők azt is megismerhették, a legkisebbek hogyan tanulják szórakoztató formában a néptánc alapjait. A földre különböző színes formákat tettek le, ezek mindegyike egy-egy tánclépést jelentett. Ezen haladtak körbe-körbe, így vált a játékból észrevétlenül koreográfia.

Utánuk következett Tanai Erzsébet népdalénekes, népzeneoktató, a délután társszervezője mondott rövid köszöntőt. Már évtizedek óta Gencsapátiban tevékenykedik, de káldi születése, gyökerei adták az ihletet arra, hogy a két település művészeti csoportjai összegyűljenek egy közös ünneplésre. Úgy fogalmazott: a gyermekeknek két dolgot kell adni, gyökereket és szárnyakat. Káldon ő mindkettőt megkapta. Ennek fényében tanít, szeretné ezt továbbadni minél több fiatalnak.

Elmondta, nagyon örül, hogy megtalálta hivatását Gencsen, hiszen a településen tisztelik, éltetik és szeretik a hagyományokat. A tanítványainak mindig végigkíséri az életútját, örömmel nézi, ki hogyan viszi tovább a tanultakat.

Ez az összetartás érződött a délután hangulatán. A rengeteg közös munka, siker és élmény minden résztvevőt összeköt. Az egymás iránt kialakult szeretet és tisztelet pedig az avatatlan szemek számára is nyilvánvalóvá válik.

Több ezzel kapcsolatos „kulisszatitok” is elhangzott, kiderült például, hogy a lány énekcsoportok tagjai esküvőjükre mindig meghívják a teljes csapatot, mindegy hány év telt el a közös munka óta. Ők pedig viszonzásul népdalénekléssel köszöntik az arát.

Az összetartó csapatok egyáltalán nem zárkózottak, bárkit szívesen fogadnak maguk közé, aki hasonlóan szereti a dalokat, nótákat. A csapatnak pedig nagy ereje van – vallják. A népdalokat hagyományosan közösen énekelték őseink, a mai napig a legjobb szólisták is csapatban „érlelődnek”.

 

A köszöntő után a legfiatalabb tagokkal rendelkező csapat, a Csicsergő Együttes állt a nézők elé, moldovai népdalokkal idézték meg a tavasz hangulatát. Őket rábaközi népdalokkal a Boróka együttes követte, majd a Félnótás dalkör adott elő vasi és zalai katonadalokat.

A jelenlévőknek különleges műsorszám is jutott, a Kumánovich testvérek – Kata, Kinga és Kristóf – előadták azokat a horvát népdalokat, amiket a nagyközönség jövő héten láthat majd a Fölszállott a páva műsorban. A három fiatal képviseli ugyanis megyénket a Duna Tv tehetségkutató programjában.

Ezután Szilágyi-Varga Diánától, a Népművészet Ifjú Mesterétől kis-küküllői népdalokat hallhatott a közönség.

Zenélt a Zsivány zenekar is, akik karácsonyi népdalokat mutattak be arról az albumukról, melynek hivatalos bemutatója jövő vasárnap este lesz a gencsi templomban.

A rendezvényt táncház zárta, Varga Albin a GHN vezetője és a Zsivány Zenekar közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában