Táncosok a színpadon

2019.11.18. 08:00

A néptánc ünnepén – Nyolc együttes száznyolcvan táncosa Körmenden

A Batthyány Örökségközpont színházterme adott otthont a Nyugat-magyarországi Néptáncszövetség és az Örökítő Nyugat-dunántúli Regionális Kollégium által szervezett 2019-es Vasi Néptáncpanorámának szombaton.

Markó Petra

Szemle, szakmai fórum ez minden évben, ami a közösség erősítéséről, illetve arról szól, hogy dr. Pesovár Ernő néptáncgyűjtő szellemisége, munkássága előtt tisztelettel adózzon, valamint a mai táncegyüttesek repertoárját bemutassa, a vasi néptáncos hagyományokat éltesse.

A gálán a térségben működők közül jelen volt a házigazda körmendi Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és a szombathelyi Ungaresca Táncegyüttes, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes és az Ispiláng Néptánccsoport, a vaskeresztesi Német Nemzetiségi Tánccsoport, az ELTE-SEK Szökős Néptáncegyüttes, a Kópic Néptánccsoport, a kőszegi Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és az Ungaresca Senior Táncegyüttes. Kísért a Boglya, valamint a Boldi és Bandája.

A nyolc együttes összesen száznyolcvan táncosa teljesen új vagy már jól bejáratott koreográfiával lépett színpadra.

– Körmendnek büszkeség, hogy a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes – egyben a jeles esemény egyik házigazdája – több mint ötven éve a magyar hagyományoknak a megtestesítője, a tánchagyományoknak az örökítője, bemutatója – hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében Bebes István polgármester.

A Béri Balogh Ádám Táncegyüttes rönkhúzás-feldolgozása
Fotó: Jámbori Tamás

– A néptánc mindenütt a világon ugyanarról, a lényeges dolgokról szól: születésről-­halálról, hűségről-hűtlenségről, jókedvről-szomorúságról, ezért időtlen. Felbecsülhetetlen érték, amit mi, magyarok fel tudunk mutatni a kultúránk kapcsán – erről már V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa beszélt. Hozzátette: ez különösen fontos ma, amikor értékrendek küzdelme zajlik a világban. – Ezeréves értékek kérdőjeleződnek meg akár egy nemzet­állam léte vagy a keresztény értékrend, a család kapcsán, és bizony ilyenkor jó a fogódzó – mondta. Kiemelte: a néptánc tanítómester és védőbástya is.

V. Németh Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy amikor mi a magyar néptáncot védjük, óvjuk, támogatjuk, akkor egyúttal a magyar életmóddal is azt tesszük. Mint fogalmazott: kevés olyan példa van, mint a néptánc, amely mintát, világos értékrendet mutat a férfi- és a női szerepekre. – Ha megnézzük a szóló, a páros vagy a körtáncot, az leképezi a legfőbb viselkedési módokat, és irányt mutat. A táncban mindig a férfi vezet, de nem dominál. Ami egyfelől bizalom a nő részéről, az felelősség a férfi részéről, normális esetben ez az egyensúly hatja át a hétköznapokat – összegzett a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

Ezek is érdekelhetik