Nincs járvány

2019.11.22. 07:00

A szalmonellafertőzések elszigetelten jelentkeztek – Több esetet regisztráltak Vas megyében

Egy háromtagú család minden tagja elkapta a szalmonellafertőzést. Utánajártunk, hogyan terjed a betegség.

Budai Dávid

A fertőzések túlnyomó többsége élelmiszer-eredetű, vagyis baktériummal szennyezett ételek okozzák

Fotó: Szendi Péter

Egy háromtagú család, köztük egy alig kétéves kisgyerek lett szalmonellás, derült ki a pár napja felállított diagnózisból, eleinte ugyanis a család vírusfertőzésre gyanakodott. Mint azt egy neve elhallgatását kérő olvasónktól megtudtuk, először a férjénél je lentkeztek a lázzal és hasmenéssel járó tünetek október 27- én, pár nappal később aztán ő is hasonló tüneteket tapasztalt, amelyekhez időközben még ízületi fájdalom is társult.

– Egyből vírusra gondoltunk, meg sem fordult a fejünkben a szalmonella, mivel nem volt olyan magas a lázunk, és ugyan a gyomrunk fájt, enni, inni azért tudtunk, aztán négy-öt nappal később meg is szűntek a panaszaink. Nem is törődtünk volna az egésszel, ha kislányunk nem betegszik meg utánunk két héttel. Nála súlyosabban jelentkeztek a tünetek, ő már egy hétig volt lázas.

Orvosi javaslatra székletmintát vittünk az Állami Nép­e­gész­ségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ), ahol meg­állapították, hogy szalmo­nellafertőzése van. Ezután persze tőlünk is kértek mintát, így kiderült, mi is szalmonellásak vagyunk – idézte fel olvasónk, hogy derült ki számukra a betegség. – Ami szerencsére viszonylag gyors lefolyású volt, kiszáradás nem fenyegetett min­ket, amivel viszont biztos, hogy kórházba kerültünk volna. Most a legfontosabb a karantén betartása, így nem megyünk közösségbe, és reméljük, aki szintén szalmonellás – úgy hallottuk most sokan vannak – az is ezt teszi, mivel azt gyanítjuk, másodkézből kaptuk a fertőzést, tehát nem közvetlenül az ételtől, vagy az ivóvíztől. Igaz – teszi hozzá olvasónk – ez utóbbit sem lehet teljesen kizárni, mivel nemrégiben kötötték be a frissen épült házunkba a vizet, amit, mivel családi házaknál nem kötelező, nem vizsgáltattunk be. Most, a biztonság kedvéért ezt is megtesszük.

A fertőzések túlnyomó többsége élelmiszer-eredetű, vagyis baktériummal szennyezett ételek okozzák
Fotó: Szendi Péter

A Nemzeti Népegészségügyi Központ heti jelentése szerint a múlt héten és két héttel ezelőtt is 134 szalmonellafertőzésről érkezett jelentés. A legtöbb megbetegedést (27-27 esetet), mindkét héten Vas megyéből jelentették. Kiderült, már három hete is több volt a vasi fertőzés, mint az országos átlag, akkor a 105 szalmonellás esetből a legtöbb 0megbetegedést a fővárosból (22), Bács-Kiskun és Vas (13-13) megyéből jelentették, egy hónappal ezelőtt pedig kilenc esettel a harmadik helyen álltunk Hajdú-Bihar (13) és a főváros után (10). A Vas megyei Kormányhivatal népegészségügyi és járványügyi osztályának vezetőjét, dr. Jágerné dr. Szabó Erika helyettes megyei tisztifőorvost kérdeztük az üggyel kapcsolatban, arra voltunk kíváncsiak, az említett eset és a népegészségügyi központ jelentése ad-e okot aggodalomra.

– Megyénkben az észlelt esetek többsége családi, illetve gyermekközösségekben előforduló járványok formájában zajlott, a szükséges járványügyi intézkedéseket megtettük, a lakosság nagy részére kiterjedő járványveszély nem áll fenn – hangsúlyozta válaszában a helyettes tisztifőorvos, aki azt is elárulta, hogy mit kell tudni a betegségről, s abban is segített, mi mindent tehetünk azért, hogy elkerüljük.

Szalmonellafertőzéses meg­betegedéseket megyénkben é­ven­te nagyjából 150-200 eset­ben jelentenek. A fertőzések túlnyomó többsége élelmiszer-eredetű, vagyis baktériummal szennyezett ételek – tojás, pasztőrözetlen tej, baromfihús, kolbász, disznósajt –, valamint az ezekből az alapanyagokból elégtelen hőkezeléssel készült ételek, nem megfelelően megmosott zöldségek, gyümölcsök által történik. A fertőzés forrása továbbá lehet állat, de a kórokozó-ürítő beteg, sőt a tünetmentes hordozó személy is. A szalmonellával történt fertőzés akut tüneteinek lezajlása után egy hónappal a betegek 20-30 százaléka üríti a kórokozót, három hónap múlva ez az arány öt százalékra, fél év múlva egy százalékra csökken. Miután a szalmonella-fertőzés bejelentésköteles betegség, a beteg kikérdezése a járvány­ügyi vizsgálat része, amelyet a kormányhivatal szakemberei végeznek. Ilyenkor a fertőzés lefolyása mellett a fertőzés forrásának felkutatására irányuló kérdéseket is feltesz a járvány­ügyi hatóság.

A betegség lefolyása változatos képet mutat, legjellemzőbb a fertőzött étel fogyasztása után 6-24 óra múlva kialakuló hasmenés, melynek intenzitása akár a véres hasmenésig terjedhet. Jellemző tünet a magas láz, hányinger, hányás, izomfájdalom is. A megelőzés legjobb módszere az általános higiénés normák betartása. A csecsemők, kisgyermekek és idősek fokozottan veszélyeztettetek. A hirtelen és markánsan jelentkező gyomor-bélrendszeri tünetekből a betegek rendszerint egy hét alatt szövődménymentesen felépülnek. A klinikai tünetek elmúltával – orvosi igazolással – a közösség látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában