eszközök és továbbképzés

2019.11.15. 07:00

A Zseboroszlán figyel és segít, ahol tud – Szebb és jobb elemekkel fejlődnek a kicsik

Jelentős, közel egymillió forintnyi támogatást kapott a Vas Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szombathelyi Tagintézményének korai fejlesztést ellátó egysége a  Zseboroszlán Vas Megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítványtól.

Tóth Kata

Németh-Poór Petra Miklóssal ment végig a pályán. A Zseboroszlán-adomány jó célra hasznosult, a fejlesztés eszközei nélkülözhetetlenek

Fotó: Unger Tamás

A korai fejlesztést segítő mozgásfejlesztő eszközökre és egy gyógytornász szakmai továbbképzésére is jutott a Zseboroszlán Alapítvány által adományozott pénzből. Tegnap a tagintézmény korai fejlesztést ellátó telephelyén adták át ünnepélyesen az eszközöket.

Dr. Grasselly Magdolna, a Markusovszky kórház Perinatális Intenzív Centruma részlegvezető főorvosa, az alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett: 1995-ben kezdődött azoknak a gyerekeknek a korai komplex fejlesztése, akik valamilyen okból sérültté váltak. A legtöbben koraszülöttként jöttek a világra. Az átadott eszközökről azt mondta: hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyerekek egészségesebb, minőségibb életet élhessenek később, ami egész családok sorsát meghatározza.

 

Németh-Poór Petra Miklóssal ment végig a pályán. A Zseboroszlán-adomány jó célra hasznosult, a fejlesztés eszközei nélkülözhetetlenek
Fotó: Unger Tamás

 

Szita Szilvia hívta életre az alapítványt, érintett szülőként is beszélt: a gyermeke azért is van most jól, mert nagyon korán elkezdték vele a fejlesztést, a tornát. Ritka az ilyen nagy összegű támogatás, hangsúlyozta Vidonyiné Sólymos Rita, a tagintézmény igazgatója és külön kiemelte, mennyire fontos, hogy a legkisebbek ellátását és a gyógytornászok helyzetét könnyítik a vadonatúj eszközök.

Megemlítette azt is: nagyon hangsúlyos ma a korai krízisintervenció, ebben az életkorban nem lehet elhanyagolni a támogatást, amelynek a legfontosabb része a mozgásfejlesztés. Évente 80-90 új kisgyermekkel találkoznak, és közel 200 gyermeket látnak el a korai fejlesztésben.

 

Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója a fenntartó nevében köszönte meg a segítséget, Márainé Márkus Ibolya, a szakszolgálat főigazgatója a köszönő szavak mellé személyes gondolatot fűzött: öt évig a korai fejlesztő munkatársa volt, átélte, hogy nélkülözhetetlenek a megfelelő tárgyi feltételek a babák segítésére. Speciális mozgásterápiás, a gyerekek számára célzottan felépített TSMT-pályát hoztak létre a vásárolt eszközökből. Az egyes akadályok más és más izom fejlesztését vagy

az idegrendszer érését segítik.

Az aktuális mozgásfejlődésüknek megfelelő pályán a kicsik tegnap gyógytornászok segítségével mutatták meg, mit tudnak. Gyógytornász, szomatopedagógus, konduktor dolgozik velük egy teamben, kiegészülve gyógypedagógussal és pszichológussal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában