Lerótták kegyeletüket

2019.11.04. 07:00

Az internálótábor szlovén áldozatai

A sárvári köz­temetőben lévő II. világ­háborús internálótáborban elhunyt szlovén áldozatok sírjaihoz halottak napja közeledtével hivatalos szlovén delegáció érkezett leróni kegyeletét. Itt volt mások mellett a frissen kinevezett szentgotthárdi főkonzul is. 1941 júniusában érkeztek Sárvárra az első internáltak, köztük a tábor működése alatt csaknem kétezer szlovén fogoly is.

Pajor András

Ferenc Horváth, Simon Konobelj és Metka Lajnscek Fotó: PÁS

Megkoszorúzták az internáltak emléktábláját, melyet nemrég helyeztek vissza a régi tábor helyén épült, a kandallógyári irodaház mellé húzott falrészre, majd a sárvári köztemetőben lévő áldozatok emlékművét koszorúzták meg.

Sárvár városa nevében Kondora István polgármester és dr. Máhr Tivadar alpolgármester helyezte el az emlékezés babérjait az emlékműnél.

A szlovén hivatalos küldöttség tagja volt Ferenc Horváth, a szlovén parlament képviselője, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Lendva község alpolgármestere. Metka Lajnscek, a Szlovén Köztársaság szentgotthárdi főkonzulja, valamint Simon Konobelj, a budapesti szlovén nagykövet helyettese.

Ferenc Horváth, Simon Konobelj és Metka Lajnscek Fotó: PÁS

A megemlékezésen részt vett a Szlovén Internáltak Szövetségének elnöke, Joze Vidic, aki gyermekként a sárvári tábor foglya volt: személyes emlékeket, traumákat hordoz.

Ferenc Horváth, a szlovén parlament magyar kisebbségi képviselője a megbékélést tartja a legfontosabbnak. Kövér László magyar házelnök és szlovén kollégájának 2015-ös sárvári találkozóján szóba került a világháború után bosszúból elhurcolt több száz muravidéki magyar áldozat ügye. Azóta Szlovéniában állítottak már egy kopjafát, és ott is tartanak megemlékezéseket – számolt be a fejleményekről a magyar közösség tanácsának vezetője.

– Arra törekszünk, hogy a két nép, az itt élő kisebbségek is minél jobban megismerjék egymás történelmét és jelenét. Erre nagyon jó kezdeményezés a Sárvár és Lendva között létrejött megállapodás, aminek révén diákok látogathatnak el egymáshoz – emlékeztetett Simon Konobelj, a budapesti szlovén nagykövet helyettese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában