Szexuális abúzusról, gyermekkori traumák

2019.11.16. 11:30

Az összetört lélek sosem lesz ép

A gyermekkori traumák hatásairól, az abúzust elszenvedett gyerekek terápiájáról és a Barnahusok helyzetéről is szó volt tegnap a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat 5. nemzetközi gyermekvédelmi konferenciáján.

Tóth Kata

Dr. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna a hosszú távú következményekről beszélt

Fotó: Unger Tamás

A gyermekvédelmi alapellátás és szakellátás együttműködési lehetőségeinek bővítését és továbbfejlesztését célozta a tegnapi tanácskozás. A konferencián a gyermekvédelem és az igazságszolgáltatás területén dolgozó intézmények, szervezetek, hatóságok munkatársai vettek részt – az előadások témái erősen kapcsolódtak a Barnahus programhoz, a több mint húsz éve Izlandon elindított gyermekvédelmi modellhez, melyet Közép-Európában elsőként Szombathelyen honosítottak meg. A tanácskozás egyben a Promise 2. nemzetközi pályázat zárórendezvénye volt.

Dr. László Győző alpolgármester köszöntőjében kiemelte: szerencsére ahelyett, hogy hátat fordítanának, egyre többen nyújtanak segítő kezet az abúzus áldozatainak. Mint mondta, a városvezetés azon dolgozik, hogy a szexuális visszaélést elszenvedett gyerekeket a Barnahus módszerével gyermekbarát módon hallgathassák meg a szakemberek.

Dr. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna a hosszú távú következményekről beszélt
Fotó: Unger Tamás

Az ENSZ 30 éve elfogadott gyermekjogi egyezményére utalt beszédében a konferencia fővédnöke, dr. Takátsné dr. Tenki Mária önkormányzati képviselő. Magyarország 1991-ben csatlakozott az egyezményhez – az eltelt időben megszülettek azok a törvények és rendeletek, amelyeket a gyakorlatba átültetve minőségi gyermekvédelem jöhetett létre. Az együttműködés fejlesztését szorgalmazta a fővédnök, amikor úgy fogalmazott: az igazságszolgáltatásnak és a gyermekvédelemnek kart karba öltve kell haladnia. Hozzátette, hogy elengedhetetlen a megfelelő hozzáértés, e nélkül további eljárási sérelmeket szenvedhetnek az áldozatok. Megemlítette azt is, hogy a kormány egységes koncepció kidolgozását sürgeti a gyermekvédelemben.

Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly-központ igazgatója egy metaforával élt: a japán keramikusok nagy gonddal készítik a vázákat. Ha égetés közben egy megreped, nem dobják el, hanem arannyal összeragasztják. A váza a gyermekek bántalmazása ellen kifejtett munka szimbóluma. Minden gyermeket meg kell menteni: az abuzált gyerekekkel és a családokkal folytatott munka hosszadalmas, sok szakember aranyat érő munkáját igényli, de az összetört lélek már sosem lesz olyan ép, mint a bántalmazás előtt.

A gyermekkori traumák hosszú távú következményeiről – például arról, hogy a tartósan átélt, kezeletlenül maradt traumatizáció mindig felnőttkori kapcsolatzavarokhoz vezet – dr. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna traumapszichológus, EMDR-terapeuta beszélt. A konferencián részt vett Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Barnahus jószolgálati nagykövete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában