Mentési gyakorlat

2019.11.29. 12:44

Biztonságban a szombathelyi óriáskeréken! (Videó, Fotógaléria)

Felkészültek a tűzoltók arra az esetre, ha esetleg menteni kellene az óriáskerékről. Az üzemeltető szerint a kerék nagyon biztonságos.

Budai Dávid

Fotó: Horváth Balázs

Mentési gyakorlatot tartottak a katasztrófavédők a Borostyánkő áruház előtt felállított óriáskeréken péntek délelőtt. Lakatár Gábor, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, bár ez nem lenne kötelező, miután az óriáskerék először van a városban, fontosnak tartották, hogy a tűzoltók megismerjék a szerkezet működését és begyakorolják a mentést, ha valamiért az óriáskerék meghibásodna. A gyakorlatban résztvevő 16 tűzoltó, egy magasból mentő gépjármű segítségével – amely akár 42 méteres magasságban is tud dolgozni – vizsgálták meg azokat a pontokat, ahonnan a mentés kivitelezhető, így ha gond lenne, már tudni fogják, mit kell tenniük.

 

Arra egyébként, hogy az óriáskerékkel gond legyen, nem sok esély van, de ha mégis megtörténne, akkor sincsen baj – tudtuk meg Horváth Mihálytól, a kerék tulajdonosától és üzemeltetőjétől. Ha meghibásodik a vezérlőpanel, egyszerűen átkapcsolnak egy másik vezérlőre, ha a nyolc motorból – ami a hajtást biztosítja – hét elromlik, akkor is marad egy motor, ami forgatni tudja a kereket.

 

Amennyiben megszűnne az áramellátás, akkor pedig egy áramfejlesztő segítségével tudnak újra energiát nyerni, ha ez sem segít, akkor pedig mechanikusan is meg tudják forgatni a kereket. Ahhoz pedig, hogy a kerék egyáltalán ne tudjon forogni, a főtengelynek kellene elromlania, de az 700 tonnát is kibír, ráadásul kettő van belőle, ezért ezt az eshetőséget nagyjából ki is zárhatjuk, a kerék nagyon biztonságos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában