Gyűjtsük szelektíven!

2019.11.07. 07:00

De mi legyen a fahulladékkal?

Gyűjtsük szelektíven, legyen újrahasznosítható a faipari hulladék háztartási és vállalati szinten is – ezt szorgalmazza a Falco Zrt., a tegnapi konferenciával pedig kijelölték a fenntarthatóság ezen irányát.

Bakos Ágnes

Kovács Tamás PR-vezető a fenntarthatóság irányairól Fotó: UT

Fotó: © Unger Tamás

– Ma, amikor hulladékról beszélünk, a szelektíven gyűjtöttek jutnak eszünkbe – mutatta prezentációjában a különböző színű és fém-papír-műanyag jelzésű szelektív konténereket Kovács Tamás, a Falco Zrt. PR-vezetője. – De mi lesz a faanyaggal? – tette fel a kérdést. Merthogy faipari hulladék keletkezik, az újrahasznosítása azonban nem megoldott – ebben lenne úttörő a Falco Zrt., ezért hívták konferenciára az érintetteket. Hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek, faipari vállalkozások képviselői tanácskoztak a Tóvendéglőben.

Kovács Tamás PR-vezető a fenntarthatóság irányairól Fotó: UT

Ha már megtermelték a faanyagot, hasznosuljon sokáig a saját anyagában, például csomagolóanyagként – ezt egyrészt háztartási szinten kell kidolgozni, másrészt a faipari vállalatoknak is partnereknek kell lenni. A kutatásokban partnere a Falcónak a Soproni Egyetem, helyszíne lehet a cég szombathelyi gyára. Gyakorlatilag a faipar körforgásos gazdaságát teremtenék meg, illetve terjesztenék ki az egész országra. Sok­komponensű a munka: a válogatás gépesítése ugyanúgy külön feladat, mint a faipari hulladék szállítása, szállíttatása – sorolta a jövőre induló pilot projektekről Kovács Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában