Szerződéskötés

2019.11.18. 07:00

Élményeket szerveznek közösen a tájházak köré

Ünnepélyes szerződéskötésen vettek részt a múlt héten Muraszombaton, a Rakican-­kastélyban a Vas megyei Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. képviselői. A Tájházak útja keretében egy újszerű magyar–szlovén turisztikai együttműködés alapjait rakták le ezzel.

Tersztyászky Krisztina

Óvodások a vashosszúfalui tájházban

Fotó: VN

A Tájházak útja vagy Houses egy idén márciusban indult és 2021 februárjáig tartó Interreg program, amelyet az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapja mintegy 400 ezer euróval támogat. A határon átnyúló együttműködés két magyar és két szlovén megyére terjed ki. Abban magyar részről a Pannon Helyi Termék Nonprofit Kft. és a Zalai Falvakért Egyesület, szlovén részről pedig egy pomurskai egyesület és Bisrtra Ptujból egy tudományos kutatóközpont vesz részt. Az első fél év többnyire az együttműködő partnerek kiválasztásával telt el, most kezdődik majd az érdemi munka.

– A projekt célja elsősorban a határ menti térségben lévő tájházak beépítése a turisztikai kínálatba, ezáltal népszerűsítésük és megóvásuk biztosítása – tájékoztatott Inzsöl Renáta projektmenedzser. – A Muravidékről és Magyarországról összesen nyolc tájházat és öt szállodát vontunk be a programba, kiválasztásuk nyílt pályázattal történt. Ezeknek az együttműködő partnereknek a bemutatkozása és az együttműködési szerződés aláírása zajlott a csütörtöki találkozón. Vas megyéből a hegyhátszentpéteri és a vashosszúfalui tájház vesz részt a közös munkában, a szállodák közül pedig a büki Hotel Piroska.

Óvodások a vashosszúfalui tájházban
Fotó: VN

Megtudtuk, hogy a következő hetekben-hónapokban felmérik a tájházak közelében található turisztikai attrakciókat: tanösvényeket, kalandparkokat, valamint feltérképezik a helyi termék-előállítók körét. Fel kell kutatni a potenciális kapcsolattartókat, önkéntes segítőket. A cél az, hogy élettel töltsék meg a tájházakat, a turisták számára élményszerű programok szerveződjenek a tájértéket bemutató létesítmények környezetében. A kü­lönböző, már létező tematikus utak mellett létre kívánják hozni a Tájházak útját, amely több helyszínt felkeresve, akár kerékpárral vagy busszal a határt is átlépve vezet egyik tájháztól a másikig. Az út során a látogató megismerkedik a hagyományos építészettel, a helyi kézműves, illetve gasztronómiai termékek kínálatával. A szállodák vendégeiknek kiajánlják ezeket a túrákat, a saját szolgáltatásaikkal kombinált turisztikai csomagokat.

– Az érdemi fejlesztőmunka csak most kezdődik – tájékoztatott a projektmenedzser. – Terveink között szerepel például az is, hogy a tájházak környezetében találkozókat, rendezvényeket szervezünk. Jövő nyáron egy szlovén–magyar ifjúsági alkotótábort is szeretnénk összehozni, amelynek során a két ország fiataljai a gyakorlatban együtt ismerkedhetnének a helyi építészeti hagyományokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában