lefektették az alapot

2019.11.20. 11:30

Háromfunkciós parkot építenek Bükön

Méltó lesz vallási funkciójához, történelmi emlékhelyeinek bemutatásához és a park névhez is a templom előtti terület Bükön. Mintegy 277 millió forintból alakítanak ki új parkot, jövő nyárra lesz kész.

Bakos Ágnes

Dr. Németh Sándor polgármester és Jász László plébános

Fotó: Unger Tamás

Egykor temető volt a Szent Kelemen-templom előtt, aztán azt felszámolták, fás terület lett: az utóbbi időben elburjánzott, erdőszerű facsoportok takarták a templomot az út felől. Most már viszont látszik a 13. századi épület, kitakarították a területet. Növényvédelmi szakember mérte fel a fákat, cserjéket, a szakvélemény alapján ritkították a növényzetet – mondta el dr. Németh Sándor polgármester az alapkőletételen.

Dr. Németh Sándor polgármester és Jász László plébános
Fotó: Unger Tamás

Drasztikusnak tűnhet a fák kivágása a büki Szent Kelemen-templom előtt, de csak annak, aki nem tudja, mi készül. A régi, értékes fákat meghagyták, a maguktól nőtt, elburjánzott növényzettől szabadították meg a területet. Már lesz a lombkorona alatt is élet, cserjék és gyep, ez az egyik a három körül: a parkfunkció.

A másik, hogy a vallási és világi emlékhelyek méltó környezetet kapnak a büki katolikus egyházközség tulajdonában és az önkormányzat kezelésében álló parkban.

 

A harmadik pedig az, hogy a vallási alkalmak, körmenetek útja, a ravatalozóhoz vezető út nem murván visz majd, hanem terméskőből készül járda. A három funkciót a turisztikai vonzerő fogja össze: az élményszerű, de mindenekelőtt tájba illő bemutatást interaktív táblák segítik majd a Szent Kelemen-kúttól a Szent Kelemen-kultuszig című programban.

A mintegy 200 milliós támogatással és a csaknem 80 millió forintos önkormányzati önerővel készülő parképítés tegnap ért az alapkőletételhez. Jász László plébános kért áldást a munkára, amely a jövő nyáron zárul majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában