Erzsébet szerint nem hoz havat a karácsony

2019.11.19. 08:47

Hol maradt a fagy?

Ha hihetünk az Erzsébet-napi prognózisnak, akkor nem lesz fehér a karácsony, a november pedig szokatlanul enyhe idén a szombathelyi mérések alapján.

Bakos Ágnes

Napraforgótábla Körmend-Horvátnádaljánál a hétfői alkonyi fényben: nem mindennapi látvány késő ősszel.

Fotó: Szendi Péter

Marad a viszonylag enyhe, nyirkos időjárás a héten, ha és ahol tartósabb lesz a köd, ott 5 Celsius-fok körül lesz csak a maximum hőmérséklet, egyébként 10–14 Celsius-fokos délutánok ígérkeznek – látszik az OMSZ Szombathelyre kiadott prognózisában. Pétervári Tibor szombathelyi észlelő kiemelte: a hónap érdekessége, hogy nincs fagy.

Napraforgótábla Körmend-Horvátnádaljánál a hétfői alkonyi fényben: nem mindennapi látvány késő ősszel.
Fotó: Szendi Péter

 

A sokévi átlag 10-15 fagyos novemberi nap, extrém példát is mondott, amikor zord napot, vagyis –10 Celsius-fok alatti hőmérsékletet is hozott a november. Idén pedig 0,7 Celsius-fok a legalacsonyabb novemberi hőmérséklet eddig Szombathelyen, kétméteres magasságban.

A népi megfigyelések szerint ha Erzsébet napján esik, akkor enyhe lesz a tél. Ha pedig havazna ma, a karácsony is fehér lenne. De hiába az elmúlt időszak rendkívüli csapadékmennyisége, éppen mára nem látszik eső, sem hó az előrejelzésben. Ha nem hiszünk Erzsébetnek, kérdezzük majd Katalint: ha 25-én fagyos napunk lesz, akkor karácsonykor enyhe időre készüljünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában