megismerik az alapokat

2019.11.22. 11:30

Horgászszakkör a répcelaki iskolában: elméleti és gyakorlati tudást szereznek

A legfiatalabbak szakkörökön ismerkedhetnek a pecázás alapjaival, ahol nemcsak mindent megtudhatnak a halakról, de a természet tiszteletére is megtanítják őket.

Budai Dávid

Kádi Attila ötödik éve tanítja a jövő horgászait a Móra Ferenc-iskolában

Fotó: Horváth Balázs

A szilvaorrú keszeget arról lehet felismerni, hogy olyan az orra, mint a szilvának, a ponty pedig, miközben a víz fenekén úszkál, ha táplálékra akad, kissé fejen áll, ez a szokása szájának alakján is jól látszik, ahogyan a balin szájállásából is ki lehet következtetni, hogy leginkább alulról támad a vízfelszín közelében tanyázó küszre, vagyis minden horgász első halára, a snecire. Egy átlagember az előbbi mondat értelmét jó eséllyel csak részben értené meg, ám az általános iskola mintegy két tucat tanulója nagyon is tudta, miről van szó.

A horgászszakkörnek több mint egy évtizedes múltja van az iskolában – tudtuk meg Kádi Attilától, aki ötödik éve tanítja a jövő horgászait a pecázás alapjaira. Persze nem csak arra. A szakkörön szó esik a természet védelmének fontosságáról és a halakkal való szakszerű és kíméletes bánásmódról is, hiszen ha már nekünk akkora élményt ad a horgászás, ez a minimum, amit megtehetünk – fogalmazott a szakkörvezető.

A gyerekekkel gyorsan átismétlik, mi az, ami nélkül soha nem indulunk el horgászni: nem hiányozhat a horogszabadító, a merítőszák, és ha nagyobb halakra megyünk, a pontymatrac. A Móra Ferenc-iskolában kéthetente van horgászszakkör, mikor ott jártunk, a téma a halak felismerése volt, de a diákok számos érdekességet is megtudhattak. Például azt, hogy a domolykó a gyökerek között kutat táplálék után, és hogy nem minden hal testét borítja pikkely. A harcsának bőre van, az angolna pedig becsapós, mivel olyan apró és beágyazott pikkelyei vannak, hogy olyan, mintha bőre lenne. Szó esett arról is, hogy a gardahalászokat a Balaton partján annak idején a hegyről irányították, ugyanis a halrajok úgy csillogtak a napfényben, hogy könnyű volt őket észrevenni, ezért aztán a gardát látott halnak is hívták. Kiderült az is, mennyire óvatos a tófenéken táplálékot keresgélő ponty, amelyik egyből kiköpi a csalit, ha gyanús lesz neki valami, és hogy a márna ikrájával és az angolna vérével jó lesz vigyázni, mivel mérgezőek, a csukával pedig éles fogai miatt kell nagyon óvatosnak lenni.

Kádi Attila ötödik éve tanítja a jövő horgászait a Móra Ferenc-iskolában
Fotó: Horváth Balázs

Mint megtudtuk, nem csak elméletről van szó, olykor spiccbotos szereléket készítenek, úszót ólmoznak, máskor átveszik, mi minden kell egy feederbothoz. Amit ilyenkor a gyerekek barkácsolnak, azt rendszerint haza is vihetik. Természetesen járnak horgászni is, ahogyan a horgászszövetség versenyein is rendszeresen képviseltetik magukat, ezekre általában két csapattal is szoktak nevezni, és volt olyan év, amikor nyertek is.

A szakkör résztvevői között sokkal több a fiú, az egyik közülük a nyolcadikos Linter Hunor, aki általában már akkor mondja a helyes választ, amikor a kérdés még el sem hangzott. Hunor nagycsoportos kora óta horgászik, és azóta gyakorlatilag minden nap kimegy a közelben lévő, de már Győr-Moson-Sopron megyéhez tartozó Cséri tavakhoz, hogy fogjon valamit. Egyszer egy tizenkét kilós ponty akadt a horgára, amit egymaga fárasztott ki, édesapja csak a szákba emelésben segített. Mint elmesélte, horgászott már a Dunán is, ahol egészen mások, hosszúkás testűek a halak. Hunor igazi sporthorgász, a halakat csak karácsony előtt tartja meg, amikor halászlevet készítenek belőlük.

A szakkörön szót ejtettek a fogható és a védett halak közti különbségről is, utóbbi például az aranykárász, ami a Répcelaki tóban is megtalálható, de átvették azt is, mit jelent a tilalmi idő. A szakkörre járó négy lány egyike, az ötödikes Bognár Luca ötéves kora óta horgászik, amióta édesapja először csábította a vízpartra. Ötéves pályafutása alatt legnagyobb fogása egy nyolckilós ponty volt. Mint elmesélte, ha ideje engedi, mindig megy horgászni, bár mostanában a kutyasétáltatás és a tanulás sok idejét elveszi, de a balatonlellei nyári karatetáborban azért mindig kimegy a stégre.

Mint megtudtuk, a gyerekek sok-sok évig járnak a szakkörre, így persze a horgászat aztán már általában egy életen át kitart. A horgászszakkör működését a Magyar Országos Horgász Szövetség utánpótlás-nevelési támogatása és a területileg illetékes Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége is segíti, működik szakkör Sárváron, Celldömölkön és Csepregen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában