2019.11.28. 20:00
Így készül a fizenzei csók – Tartalmas ropogtatnivaló az ünnepekre
Merklin Tímea kolleganőnkről sokan tudják, hogy olthatatlan rajongást érez Itália iránt. Nem csoda, hogy kedvenc süteményének receptjét is onnan hozta.
Merklin Tímea kolléganőnk jó szívvel kínálja tea mellé az édes aprósüteményt Fotók: Horváth Balázs
Az itáliai kereskedővárosból származó csók neve olaszul florentini, csokoládés tallérnak is hívják. Egy rendkívül gazdag aprósüteményt takar, amit nem feltétlenül kell laposra sütni, hanem elkészíthetjük a sokkal szeretnivalóbb és borzasabb csók formában is. A nálunk ismert diós, kókuszos édességeknél sokkal tartalmasabb és keményebb, bizony kell fog a fogyasztásához. A legjobb tea mellé elropogtatni.

A hozzávalók mennyiségét, ahogy ez már a vérbeli háziasszonyoknál lenni szokott, Timiből sem könnyű kihúzni. Az biztos, hogy kell a süteményhez 2 deci tejszín (Timi laktózmentesből készítette), 2,5 deka vaj, 2-3 mandarin darabokra vágott héja 5-6 deka cukorral összekeverve (ez Timinél mindig van otthon, pici üvegekbe rétegezi le cukorral a gyümölcshéjat, de persze vásárolhatunk is kandírozott gyümölcsöt), 8-10 evőkanál liszt vagy rizsliszt, egy evőkanál őrölt fahéj. Ezen kívül „mindenféle jó”, ami a mi esetünkben 4-5 deka mogyoró és maréknyi szeletelt mandula volt, de kerülhet bele bármilyen olajos mag, dió, sőt napraforgómag is. A díszítéshez (vagy bele) mazsola vagy aszaltgyümölcs-darabok.
Firenzei csók
A sütést azzal kezdjük, hogy a sütőt 175 fokra előmelegítjük. A tejszínt egy mély, tapadásmentes serpenyőben elkezdjük melegíteni, amikor forró, belekeverjük a vajat. Beleolvasztjuk a cukrot a kandírozott gyümölccsel, és amikor a cukor már felolvadt, hozzáadjuk a rizslisztet is. Állandó keverés mellett takaréklángon addig hevítjük, amíg viszonylag kemény masszát kapunk (keverés közben el fog válni az edény aljától). Ekkor vegyítjük hozzá a fahéjat és a magokat, majd sütőpapírral bélelt sütőlapra teáskanállal kis halmokat rakunk, ha borzasan hagyjuk, csók lesz, ha szabályosra lapítjuk, tallér. A tetejét díszíthetjük aszalt gyümölccsel, és 20-25 perc alatt megsütjük. Amikor egy kicsit kihűlt, a sütik talpát mikróban megolvasztott csokoládéba mártjuk. Ebből a masszából körülbelül 30 darab csók lesz.
A finom ropogtatnivalót hűvös helyen, fémdobozban akár hetekig is tárolhatnánk, ha nem lenne ilyen finom. Így nem kérdés, hogy meddig áll el, mert Timinél mindig jön valaki, aki megeszi – ezt tettük mi is: a kollegákkal alig vártuk, hogy megízlelhessük a mámorító firenzei csókot.