Csapadékvíz-elvezetés, támogatások, személyi kérdések

2019.11.30. 07:00

Két vezető távozik – összefoglaló a szombathelyi közgyűlésről

A csütörtöki közgyűlés után sajtótájékoztatót tartott minden frakció a városházán. A városban épülő új gyár hangsúlyos szerepet kapott.

Vas Népe

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz–KDNP) a sajtótájékoztatón kiemelte: hiába ígérte meg dr. Nemény András a kampányban, hogy nem lesznek nagy változások, most újabb két vezetőt váltottak le

Fotó: VN-Archív/CSG

Az új elektromosautó-alkatrészgyár illeszkedik a városvezetés jövőképébe, korszerű lesz és klímapolitikai szempontból is megfelelő – mondták el dr. László Győző és Horváth Soma alpolgármesterek. Kitértek arra is, hogy a közgyűlés forrást szavazott meg az új egészségügyi alapellátó berendezéséhez, a 235 millió forintból mindenhol lecserélhetik az elavult fogászati székeket is. Az 1000 fa programról szólva hangsúlyozták, már a tervezési szakaszban járnak, jövő ősszel kezdődhet az ültetés.

A klímabarát települések programhoz is csatlakoznak, elfogadták a karneváli költségvetést és az Aréna óvoda befejezéséhez szükséges összeget is jóváhagyták – sorolták a csütörtöki nap eseményeit. Kérdésünkre Horváth Soma alpolgármester elmondta, zárt ülésen határoztak arról, hogy menesztik Karácsony Krisztina ügyvezetőt a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola NKft. éléről. A döntéshez vezető folyamat részleteiről azonban nem kívánt nyilatkozni. Karácsony Krisztina helyett az ügyvezetői feladatokat Leidl Géza látja el.

A Fidesz–KDNP-frakció nevében Illés Károly és Lendvai Ferenc megint kiemelte: – Komoly másfél éves előkészítés előzte meg a gyárral kötött szerződést. A közgyűlési napirendi pontokkal kapcsolatban azt mondták, ismét a két ülés közötti beszámoló körüli vita volt a leghosszabb, az ellenzéknek ilyenkor van lehetősége arra, hogy számonkérje a városvezetést. A forgatókönyv ugyanaz, csak a szereplők változtak – tették hozzá.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz–KDNP) a sajtótájékoztatón kiemelte: hiába ígérte meg dr. Nemény András a kampányban, hogy nem lesznek nagy változások, most újabb két vezetőt váltottak le
Fotó: VN-Archív/CSG

Megemlítették a Savaria szálló ügyét. A városvezetés kampányígérete volt, hogy ezt megvásárolja az önkormányzat, most mégsem akarnak részt venni a licitben. Ha nincs ajánlattevő, hiába van a városnak elővásárlási joga, nem tehetnek semmit – mondták.

A személyi kérdésekkel kapcsolatban a kormánypárti képviselők úgy látják, hiába mondta azt a polgármester a kampányban, hogy nem lesznek nagy változások, egyre több vezetőt váltanak le. Azt már Illés Károlytól tudtuk meg, hogy Parais István, a Szombathelyi Agora Kulturális Központ igazgatójának menesztéséről is a csütörtöki zárt ülésen határoztak. Az igazgatói feladatokat a pályáztatás ideje alatt pedig Horváth Zoltán LMP-s politikus, egykori városi képviselő látja el.

A csapadékvíz-elvezetési rendszer fejlesztése kapcsán kiemelték: azokat a kivitelezőket, akiknek a munkája „erősen kifogásolható”, kérje számon és velük szemben a lehető legnagyobb szigorral lépjen fel az önkormányzat.

Tóth Kálmán és Németh Ákos az Éljen Szombathely frakció képviseletében a sporttámogatásokat és a klímabarát települések programot ismertette részletesen. Azt is elmondták, ez volt az első „papírmentes” közgyűlés, nem volt fennakadás a munkában. Ezenkívül ők is a vízelvezető rendszer kérdését emelték ki.

Molnár Miklós (Pro Savaria) az épülő gyár témáját nevezte a legfontosabbnak. Úgy gondolja, jónak bizonyult az a 2010-ben meghozott döntés, hogy a gazdaság fejlesztése prioritást kapjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában