Lampion, libakeksz, felvonulás

2019.11.07. 11:30

Kulturális és egyházi események Savaria szülötte, Szent Márton tiszteletére

Családi és gyermekprogramokkal, kulturális és egyházi eseményekkel, kirakodóvásárral, díjátadó gálával ünnepli Szombathely, hogy 316-ban Savariában született Szent Márton. A tours-i püspök és katona a jólelkűség, a felebaráti szeretet, a szolidaritás és az egyszerűség példaképe.

Vas Népe

A Savaria Múzeumban öt kérdésre kellett megtalálniuk a választ a diákoknak Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Üveglámpást és libakekszet is lehet készíteni Szent Márton műhelyében, november 15-éig várják az óvodás és iskolás csoportokat az Agora – Művelődési és Sportházban. Itt kezdődött szerdán az 5–6. osztályosoknak szóló helytörténeti felfedező játék is. – A város hét iskolájából tíz csapat jelentkezett. Először egy három tételből álló, Szent Márton életéhez kapcsolódó feladatsort töltöttek ki a gyerekek, majd a Savaria Múzeumban a KÉPTÉR sorozat Aranykor című kiállításán további öt kérdésre kellett megtalálniuk a választ – mondta Katonáné Nagy Mária rendezvényszervező. Hozzátette: az elsődleges cél a játszva tanítás volt, a megoldások a csapatok együttműködő készségére, kreativitására, történelmi ismereteik alkalmazására épültek.

A játékot egyébként a Paragvári iskola Öt nyerő fantázianévre hallgató osztálya nyerte. Különös világ részesei lehetnek azok az alsó tagozatos és 5–6. osztályos tanulók, akik november 12–13-án részt vesznek a Kalandjáték Savariában című múltidéző programon: hét próba, hét játék vár minden jelentkezőre. A diákok megismerhetik az ókori Savariát, látogatást tehetnek a római fórumon, bekukkanthatnak a helytartói palotába, egy előkelő római család életébe, kifürkészhetik a római csatorna rejtelmeit is.

A Savaria Múzeumban öt kérdésre kellett megtalálniuk a választ a diákoknak Fotó: Szendi Péter

November 8-án 17 órakor vesperást tartanak a székesegyházban, onnan lampionos felvonulás indul a Szent Márton emlékparkhoz, ahol megkoszorúzzák a szent szobrát. Másnap 10 órakor ünnepi szentmisét celebrál Varga László kaposvári megyés püspök a székesegyházban. Már pénteken 15 órakor megnyitja kapuit a Szent Márton-napi Országos Nagyvásár: vasárnap estig minőségi portékákkal, kézműves-foglalkozásokkal, tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket a Vasi Skanzenbe. Három évtizedes hagyomány szerint szombaton este a Szent Márton Gálán adják át a város legrangosabb kitüntetéseit azoknak, akik életük során sokat tettek, maradandót alkottak Szombathelyért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában