Szép otthon

2019.11.09. 13:00

Lassan időszerű: hogyan teleltessük át a leandert?

Nem csak a mediterráneum egyik legkedveltebb és legtöbb helyen megtalálható dísznövénye a leander – nálunk is jól érzi magát. Jól viseli a meleget, ám a fagyoktól védeni kell.

Nemes Judit

Óvni kell a kemény fagytól a növényt: bent és kint is lehet teleltetni

Fotó: Shutterstock

Dél-Európából terjedt el a leander, amely színével vonzza a szemet: fehér, rózsaszín és bordó árnyalatú virágaival díszíti a köztereket és a házak udvarait, teraszait. Felvetődik a kérdés: ha a forróságot jól tűri, mi a helyzet a faggyal, amivel eredeti élőhelyén kevésbé szembesül. A válasz egyszerű: óvni kell a mínuszoktól, amint tartósan fagy, hidegtől és széltől elzárt helyen kell vele átvészeltetni a telet.

Hiába jegyez a naptár már novembert, a hőmérséklet az ilyenkor megszokott felett alakul 10-12 fokkal. Így hát van még idő gondoskodni a leander teleltetéséről, nem árt azonban tisztában lenni azzal, azt majd miként tegyük.

Először a növényápolási munkákat végezzük el: érdemes átnézni a leveleket színről és fonákról, nincsenek-e kár­tevőik. A dézsa földjét meg kell tisztítani a gazoktól, elszáradt levelektől.

Óvni kell a kemény fagytól a növényt: bent és kint is lehet teleltetni
Fotó: Shutterstock

Az optimális telelőhelynek világos, jól szellőztethető helyiséget válasszunk: fűteni nem feltétlenül kell, csak annyira, hogy a hőmérséklet elérje a +3 és +10 fok közötti értéket. Ezt a tartományt azonban nem árt betartani, különben kártevők célpontjává válik a növény. Az öntözéssel csínján kell bánni: teljesen száraz se legyen, és pangó víz se érje a törzsét, gyökerét. Locsolni elég két-háromhetente, szükség szerint. Ha kinti teleltetésre van mód, akkor a dézsáját vigyük fel a teraszra, csomagoljuk azt például buborékfóliába, ágait pedig kössük össze és légáteresztő fóliával borítsuk be oly módon, hogy öntözéskor könnyen ki lehessen csomagolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában