Törekednek a járműpark fiatalítására, korszerűsítésére

2019.11.12. 07:00

Lerobbant buszok Szombathelyen – Mit hoz a jövő?

Már javítják a lerobbant csuklós buszokat, jövőre 638 új jármű segíti a tömegközlekedést, azt azonban nem tudni, ebből mennyi jut Szombathelyre.

Budai Dávid

Az elmúlt hetekben három csuklós busz is elromlott Szombathelyen – megkérdeztük a Volánbuszt, hogy miért. Azt a választ kaptuk, hogy az okok különbözők, a buszok javítása folyamatban van

Fotó: Vas Népe

Az elmúlt hetekben három csuklós busz is lerobbant a városban. Kíváncsiak voltunk, csupán véletlen-e, hogy mindhárom jármű csuklós volt, vagy van összefüggés a meghibásodások és a buszok típusa között. Ezenkívül szerettük volna megtudni a városi buszok átlagéletkorát, valamint azt is, hogy tervezi-e a társaság újabb járművek beszerzését. Előbbi kérdésünkre nem, utóbbira csak részben kaptunk választ.

A Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatósága szűkszavúan csak annyit írt megkeresésünkre, hogy a meghibásodások különböző okokból következtek be, az autóbuszok javítása folyamatban van. Jelenleg Szombathely helyi közlekedését 49 jármű szolgálja, a busztársaság folyamatosan törekszik a járműpark fiatalítására, korszerűsítésére.

2020-ban összesen 55 milliárd forintból országosan 638 korszerű, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő autóbusszal bővül a Volánbusz járműállománya, mindez a teljes járműpark tíz százalékának megújulását eredményezi. Az új járművek mindegyike légkondicionált és a környezettudatosság jegyében EURO–VI környezetvédelmi osztályba sorolt dízelmotorral rendelkezik majd, a távolsági és turista autóbuszokat WIFI-szolgáltatással, USB-töltőpontokkal és 230 V-os aljzatokkal szerelik fel.

Az elmúlt hetekben három csuklós busz is elromlott Szombathelyen – megkérdeztük a Volánbuszt, hogy miért. Azt a választ kaptuk, hogy az okok különbözők, a buszok javítása folyamatban van
Fotó: Vas Népe

 

Az új autóbuszok a tervek szerint legkorábban jövő év második felétől folyamatosan állnak forgalomba, területi elosztásukról egyelőre nem tudni semmit, de ha azt feltételezzük, hogy a tízszázalékos megújulás Szombathelyre is érvényes, akkor négy-öt új buszban reménykedhetünk jövőre.

Mint ismert, október 1-jétől állami társaság, a Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást. A hat regionális központ – köztük az ÉNYKK – beolvadásával csaknem 19 ezer emberrel Magyarország harmadik legtöbb munkavállalóját foglalkoztató állami társaság jött létre. Az integrációtól hatékonyabb működést várnak.

Az ÉNYKK Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala és Veszprém megye autóbuszos közlekedését látta el 2015. január 1-­jétől 2019. szeptember 30-éig a Vasi Volán, a Kisalföld Volán, a Zala Volán, a Balaton Volán, a Bakony Volán és a Somló Volán jogutódjaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában