Ünnepi apróságok

2019.11.22. 17:30

Már most elkezdhetjük a karácsonyi süteménysütést (Videóval)

Már most elkezdhetünk készíteni néhány aprósüteményt a közelgő ünnepekre, adventi összejövetelekre. Bolla Lászlóné Irénkétől a süteményrecepteken kívül arra is választ kértünk, hogyan készíthetünk csokoládé nélkül finom és jól kezelhető csokimázat.

Tersztyászky Krisztina

Bolla Lászlóné Irénke diót is tesz a darálós kekszbe

Jól zárható fémdobozainkat nem­csak keksszel, hanem tar­tós aprósüteményekkel is megtölthetjük. Lesz mihez nyúlni, ha váratlan vendég ér­kezik, és jól mutatnak majd a karácsonyi édességtálon is. Elsőként arra kértük Irénkét, mutassa meg, hogyan készül házilag a hagyományos darálós keksz, ami olcsó, gyors és sokféleképpen díszíthető.

Diós darálós keksz

Húsdarálóval formázza az édes teasüteményt
Fotó: TK

Hozzávalók: 20 deka margarin, 2 tojás sárgája, 10 deka cukor, 10 deka darált dió, 35 deka liszt, egy csomag vaníliás cukor, egy citrom vagy narancs reszelt héja és leve.

A margarint kikeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, a dióval, a gyümölcshéjjal és -lével, majd hozzáadjuk a lisztet. Jól összedolgozzuk. A húsdarálóból kivesszük a kést és a tárcsát, s a helyükre rögzítjük a két részből álló, tologatható süteménytartozékot. A tésztát kisebb darabokra vágva, lisztezve a formán keresztül ledaráljuk. Készíthetünk csíkokat, patkót, kör vagy szív alakot. A süteményeket díszíthetjük cukorral, zselécukorral, durvára vágott dióval; sütőpapírral bélelt sütőlapon, 180 fokra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel 10-15 perc alatt világossárgára sütjük. A kekszek végét csokoládéba márthatjuk. Tipp: a darálóban maradt tésztából fém formába nyomkodva virágokat formázunk, a közepébe megsülés után egy kiskanál lekvárt teszünk. A tésztába fél evőkanál kakaót keverve barna kekszeket süthetünk.

Bolla Lászlóné Irénke diót is tesz a darálós kekszbe

Vándor csiga

Hozzávalók a tésztához: 25 deka rétesliszt, 25 deka finomliszt, egy csomag instant élesztő vagy 2 deka élesztő, 5 deka cukor, 4 tojás sárgája, 25 deka margarin, csipetnyi só, 2 deci tej, egy citrom vagy narancs reszelt héja és leve, egy csomag vaníliás cukor. A töltelékhez: 4 tojás fehérje, 30 deka cukor, kiskanálnyi gyenge ecet, 10 deka kókuszreszelék (vagy darált dió).

A lisztet, az élesztőt, a tojást, a cukrot, a margarint, a sót összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, az ízesítőket és alaposan kidolgozzuk. A tésztát négy cipóba osztjuk, kicsit pi­hentetjük, és külön-külön vé­kony, körülbelül 25x30 centiméteres lapot nyújtunk belőlük.

A töltelékhez 4 tojásfehér­jét 30 deka cukorral gőz fölött kemény habbá verünk, majd kiskanálnyi ecettel összekeverjük. A tésztalapokra simítjuk, és darált dióval vagy kókuszreszelékkel megszórjuk. Egyenként, hosszában össze­tekerjük, mint a kalácsot, és nyersen ujjnyi vastagra felszeleteljük. A csigákat sütőlemezre egymás mellé fektetjük. Sütőben 180 fokon megsütjük.

Csokis koszorú

Hozzávalók a tésztához: 12 deka margarin, 12 deka cukor, egy csomag vaníliás cukor, 2 tojás, egy narancs héja és leve, egy csipet só, egy késhegynyi szódabikarbóna, 35 deka liszt. A csokimázhoz: 3 evőkanál kakaópor, egy tojás fehérje, 10 deka vaj, 3 evőkanál cukor, szükség esetén pár csepp tej.

A tésztához a tojást, a margarint a cukorral, vaníliás cukorral, narancshéjjal kikeverjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet és a sót. Jól összedolgozzuk, kicsit pihentetjük, majd 4-5 milliméter vastagra sodorjuk. Egy nagyobb és egy kisebb formával korongokat szúrunk ki belőle. 180 fokon kisütjük. Sütés után csipesszel megfogva a korongokat csokimázba forgatjuk, majd kókuszreszelékbe hempergetjük a tetejüket, és a közepükbe fél meggyszemeket rakunk. A mázhoz a cukrot a vajjal felolvasztjuk, hozzáadjuk a tojásfehérjét és a kakaót, szükség szerint pár csepp tejet. Pár percig főzzük, majd kicsit hűtjük, és bevonjuk vele a tészta tetejét és oldalát.

Még két recept a csokimázhoz: 3 tojásfehérjéből 25 deka porcukorral gőz fölött kemény habot főzünk, 10 deka margarint és 2 evőkanál kakaót keverünk hozzá. Vagy: 3 evőkanál tejet elkeverünk két deka porcukorral, 2 evőkanál kakaóporral, 4-5 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverünk tíz deka vajat és egy evőkanál akácmézet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában