Németet, angolt tanulnak együtt

2019.11.01. 15:30

Már Szombathelyen is amigók járnak a kis betegekhez

Az egyetemistákból álló Amigos a Gyerekekért Alapítvány öt évvel ezelőtt Budapesten kezdte meg a működését. Céljuk, hogy a súlyosan beteg gyermekek hétköznapjait szebbé tegyék egy hasznos eszközön, a nyelvtanuláson keresztül. Szombathelyen ez év márciusa óta tevékenykednek az amigók.

Polgár Patrícia

A szombathelyi amigók a Markusovszky kórháznál: sokkal többet kapnak, mint amennyit adnak

Fotó: Unger Tamás

Februárban, egy Facebook-hirdetésre figyelt fel Rapos Vivien, melyben helyi alapítókat kerestek egy újonnan induló csapathoz. Jelentkezett, majd öt társával együtt ki is választották, így kezdték el látogatni a Markusovszky kórház kis betegeit. Az alapelvekkel ellentétben nagyon beteg gyerekekkel ritkán találkoznak. Lévén, hogy nem súlyosan betegek, általában kevés időt töltenek itt a gyerkőcök. Emiatt nem is igényel komoly nyelvtudást szombathelyi Amigonak lenni, elég, ha alapszinten beszéli valaki a nyelvet.

Ezt a szempontot is figyelembe vették akkor, amikor a hónap elején kiválasztották a csapat öt új tagját. Így, hogy már tízen tudják látogatni a gyerekeket, lehetőségük lett heti kétszer foglalkozni velük. Egy-egy foglalkozást ők, maguk között „bevetésnek” hívnak. Ilyenkor a nővérek segítenek nekik abban, melyik gyerkőccel foglalkozhatnak. Átlagosan két órát töltenek el egyszerre a kórházban, látogatási időben.

A szombathelyi amigók a Markusovszky kórháznál: sokkal többet kapnak, mint amennyit adnak
Fotó: Unger Tamás

Saját fejlesztésű munkafüzeteikből tanítják a gyerekeket angol és német nyelven. Vivi elárulta, bár nem ismerik őket szerencsére mind a szülők, mind a gyerekek pozitívan állnak hozzájuk. Örülnek, hogy meglátogatják őket, nyitottak a foglalkozásokra. A csapattagok egytől egyig egyetemisták, így nem tanárként vagy felnőttként tekintenek rájuk, könnyen megy a barátkozás. – Sokkal többet adnak nekünk a gyerekek, mint mi nekik. Ha velük vagyunk, csak úgy repül az idő.

A bevetések arra késztetnek, hogy átértékeljem az életemet. Ilyenkor mindig rájövök, hogy valójában nincs is problémám – mondja Vivi. A budapesti alapító csapaton kívül Szegeden és Debrecenben működnek még az Amigok, a szombathelyi a negyedik csapat. Viventől tudjuk, hogy Fábián Sára, az alapítvány megálmodója gyermekkorában egy évig itt gyógyult, így a szombathelyi kórház biztosan különleges helyet foglal el a szívében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában