sok víz folyik még le...

2019.11.15. 11:30

Másodfokú készültségre számítanak a Rába vasi szakaszán

Megérkezett az Ausztriára hullott csapadék Vas megyébe, meghozta a Rába. Számolnak még egy árhullámmal, azzal másodfokú készültségi szintet érhet el a folyó Körmendnél a jövő hét elején. Az itt esett esőnek is van nyoma: telítettek a földek.

Bakos Ágnes

Még egy árhullámra számítanak a jövő hét elején, de a hétvégén nem kell védekezni a Rába mentén, mutatta Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere

Fotó: VN-archív/Szendi Péter

– Az embereknek annyit mondtam, hogy hétvégére, péntekre készüljenek, lehet, hogy lesz egy kis tennivaló. De ma reggel mondtam, hogy a pillanatnyi helyzet szerint nem lesz – mondta tegnap Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere.

– Már pedzettem itt sokaknak, hogy ha az osztrák előrejelzés valós, akkor egy kicsi locsipocsi lesz itt nálunk. Ha eltúlozták, akkor lehet, hogy megússzuk száraz lábbal – fejtette ki az ausztriai esők nyomán. Látszik a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság térképén is, hogy óriási volt a vízszint­emelkedés az elmúlt napokban a Rábán. A folyó Csákánydoroszlónál 75 centiméter volt tegnap délben, nyolc órával korábban 6 centiméter, míg szerda hajnalban még –135 centimétert jelölt a térkép. Szerencse ebben az esetben, hogy nagy volt a vízhiány: „üres” mederbe érkezett a víz.

– Mínuszra jött rá, így is emelkedett másfél métert. Nem mindegy, hogy a mínusz egy méterre vagy az ötven centire jön – számolt Horváth István. A vízügyi igazgatóság térképe azt mutatja, a gyors áradás után apadt a Rába Szentgotthárdnál már tegnap kora reggel óta, ott 133 centiméter volt a legmagasabb vízszint, itt elsőfokú árvízvédelmi készültséget 270 centimétertől rendelnek el. A szentgotthárdi méréseknél előrejelzést is közöl a vízügy: a hétvégén –75 centiméter körüli vízállással számolnak, a jövő hét eleje azonban újabb árhullámot hozhat.

Még egy árhullámra számítanak a jövő hét elején, de a hétvégén nem kell védekezni a Rába mentén, mutatta Horváth István, Csákánydoroszló polgármestere
Fotó: Szendi Péter

 

– Mondanak még egy esőhullámot a hétvégére, az ugyanekkora lehet, mint a mostani. Lehet, hogy azt is megússzuk, mert amire az jön, ez levonul, ad majd helyet – mondta el Csákánydoroszló polgármestere az ausztriai időjárás-várakozások alapján. A vízügyi igazgatóság térképe keddre, november 19-ére jelöli, hogy elér minket az ár, Szentgotthárdnál első, Körmendnél másodfokú árvízvédelmi készültségi szintet érhet el a folyó.

Közben az itt lehullott csapadéknak is van nyoma: Vas megye déli, délkeleti részén százszázalékos talajnedvességet jelez az Országos Meteorológiai Szolgálat, a középső és északi területeken 96 százalékos a talaj telítettsége, méghozzá nemcsak a felső húsz, hanem a felső ötven centiméteren. Az elmúlt harminc napban a megye középső része 68, az északi területek 72, a déli tájak pedig 84 milliméternyi csapadékot kaptak. Ez utóbbi kétszer annyi, mint amennyi egész hónapban szokott esni Szombathelyre, legalábbis az 1981 és 2010 közötti novemberekben.

Az OMSZ tegnap közzétett agrometeorológiai jelentése szerint az őszi kalászosoknak ideális körülményeket teremtett a csapadékos és enyhe időjárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában