Mártonra megérett

2019.11.13. 07:00

Megkóstolták Kőszegen az újborokat

A Kőszegi Borbarátok Egyesülete hétfő este tartotta Kőszegen, Márton napi újbor kóstoló rendezvényét. Jurisich vár Lovagtermében 26 féle új bor várta, hogy a termelők bemutassák a népes közönségnek.

Gyöngyössy Péter

Új bor kóstolás Kőszeg, 20191111, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az Evangélikus Szakgimnázum felszolgáló tanulóinak tíz fehér, hat rose, és tíz vörösbort kellett szakszerűen felszolgálni a kóstolóhoz.

A Kőszegi Borbarátok Egyesülete nevében Alasz László köszöntötte az egybegyűlteket. Véleménye szerint nem volt rossz év az idei. A térséget elkerülték a nagyobb viharok, és jégesők. A károsítóktól megóvták a termést.

 

Bariska István levéltáros Szent Mártonról tartott előadást.

Az est további részét Kampits László, moderálta. A csepregi Molnár Sándor a Vinora Borház tulajdonosa két borral is nevezett. A fehér borok közé egy couve-t nevezett. A rose-k versenyébe egy Zweigelttel megbolondított Kéfrankost hozott. Mint elmondta még soha nem palackoztak ilyen korán.

Horváth Gábor, Csepregről a Répce-menti Borpincék tulajdonosa egy Chardonnay fehér borral és egy Kékfrankos-Zweigelt rose-val érkezett. Tapasztalata szerint idén visszafogottabb volt a termés. Sokan voltak kíváncsiak Mándli Tibor Cserszegi fűszeres borára.

 

A kínálatot egy Zweigelt rose-val is gazdagította a cáki gazda, aki mintegy 40 hektáron gazdálkodik. Véleménye szerint nagy probléma az egyre nagyobb mértékű vadkár. A vaddisznó, olykor a termés 20-30 %-át is felfalja. Albert Csaba, az Albert Családi Pincészet tulajdonosa Lukácsházáról a Csömötei-hegyről hozta el borait. Vegyes fehér bort, Cserszegi fűszerest, a vörös borok mezőnyébe pedig egy Blaubergert.

A kőszegi Alasz Pince Olaszrizlinggel és egy gyönyörű színű Blauberger vörös borral érkezett. Láng József a Kőszegi Szőlő- és Borértékesítési Szövetkezet elnöke egy ritka vörös bort hozott. A Shiraz iráni szőlő, a legenda szerint Jézus ezt a bort itta az utolsó vacsorán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában