A közvilágítás rendje és a korai sötétedés

2019.11.28. 10:00

Mitől függ, hogy mikor lépnek működésbe az utcai lámpák Szombathelyen?

Késő délután, főleg borús időben sokszor teljesen sötétben vezetnek a sofőrök a vasi megyeszékhelyen. Utánajártunk, mitől függ, hány órakor kapcsolják fel a közvilágítást.

Lakosi Gabriella

A sötét ruházat beleolvad a környezetbe, főleg este

Fotó: Horváth Balázs

A városháza sajtóosztályától megtudtuk: a közvilágítás egy útvilágítási szabványnak megfelelően közvilágítási naptár szerint működik az ország területén. A be- és kikapcsolási időpontokat a csillagászati napnyugtához, napkeltéhez igazítják. A rendszer központi kapcsolóórás vezérléssel működik, ettől eltérni kézi beavatkozással is lehet, de a városban több mint száz közvilágítási körzet van, ezeket csak egyenként lehetne irányítani. Az alkonykapcsolós megoldásnak további feltétele, hogy a közvilágítási körzetekben mérőt szereljenek fel. Ez többletköltséggel jár. Enélkül a közvilágítás díját nem mérés alapján, hanem a beépített teljesítmény és a közvilágítási naptár szerinti égésidő alapján számolják.

Ilyenkor gyorsan leszáll az este, de még csak az autók lámpái világítanak Fotó: Horváth Balázs

Ahogy írták: a városvezetés is értesült arról, hogy bizonyos napokon, időszakokban fontos lenne, hogy korábban kapcsoljon fel, illetve tovább üzemeljen a közvilágítás. Felveszik a kapcsolatot az energiaszolgáltatóval, és a szakemberekkel egyeztetve közösen próbálnak megoldást találni ennek kivitelezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában