Ötször gyújtott tüzet

2019.11.03. 08:38

Négy és fél évet kapott a Barátság utcai gyújtogató – Még nem jogerős az ítélet

Ötször gyújtott tüzet a panelházban a 33 éves férfi, közveszély okozás bűntette és egy ittas kiabálás és üvegtörés miatt garázdaság vétsége miatt is bíróság elé állt. Négy és fél év szabadságvesztésre ítélték, de fellebbez.

Bakos Ágnes

Az egész ötszintes panelházat leégethette volna a férfi, aki ötször gyújtott tüzet a lakásában 2017 májusa és tavaly január között.

Közveszély okozás bűntette miatt állt a Szombathelyi Járásbíróság elé a fiatalember. A bíróság közleményéből kiderül: négy esetben eloltotta „maga után” a tüzet, az ötödikből lett a baj, tavaly január 24-én. Akkor meggyújtotta a szobájában a felhalmozott papírból, ruhaneműkből, sörös dobozokból álló hulladékkupacot, aztán elsétált, a tűzoltók fékezték meg a lángokat. A szoba kiégett az abban található bútorokkal együtt, az erkélykorlát drótüveges betétei megrepedtek. A lakás felett található másik lakás erkélyének ablaküvegei ugyancsak megrepedtek, az erkélyajtó a hő hatására eldeformálódott. A tűz közveszélyes helyzetet okozott, a szomszédok élete, testi épsége közvetlen veszélyben volt. Az sem mellékes, hogy a férfi éppen felfüggesztett szabadságvesztését „töltötte”, amikor gyújtogatott. És összevonta a bíróság a garázdaság ügyével a gyújtogatást: idén februárban ittasan kiabált egy Kiskar utcai társasház előtt, aztán betörte a bejárati ajtó üvegét.

A két ügyet egyesítette a Szombathelyi Járásbíróság, bűnösnek mondták ki a vádlottat mindkettő bűncselekményben. Négy év hat hónap börtönre ítélték a férfit, és öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, továbbá elrendelte a bíróság a korábban felfüggesztett két év börtönbüntetés végrehajtását is.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és a védő a közveszély okozás bűntettében felmentésért, míg a garázdaság vétségében enyhítésért fellebbez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában