Ötször gyújtott tüzet

2019.11.03. 08:38

Négy és fél évet kapott a Barátság utcai gyújtogató – Még nem jogerős az ítélet

Ötször gyújtott tüzet a panelházban a 33 éves férfi, közveszély okozás bűntette és egy ittas kiabálás és üvegtörés miatt garázdaság vétsége miatt is bíróság elé állt. Négy és fél év szabadságvesztésre ítélték, de fellebbez.

Bakos Ágnes

Fotó: Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Az egész ötszintes panelházat leégethette volna a férfi, aki ötször gyújtott tüzet a lakásában 2017 májusa és tavaly január között.

Közveszély okozás bűntette miatt állt a Szombathelyi Járásbíróság elé a fiatalember. A bíróság közleményéből kiderül: négy esetben eloltotta „maga után” a tüzet, az ötödikből lett a baj, tavaly január 24-én. Akkor meggyújtotta a szobájában a felhalmozott papírból, ruhaneműkből, sörös dobozokból álló hulladékkupacot, aztán elsétált, a tűzoltók fékezték meg a lángokat. A szoba kiégett az abban található bútorokkal együtt, az erkélykorlát drótüveges betétei megrepedtek. A lakás felett található másik lakás erkélyének ablaküvegei ugyancsak megrepedtek, az erkélyajtó a hő hatására eldeformálódott. A tűz közveszélyes helyzetet okozott, a szomszédok élete, testi épsége közvetlen veszélyben volt. Az sem mellékes, hogy a férfi éppen felfüggesztett szabadságvesztését „töltötte”, amikor gyújtogatott. És összevonta a bíróság a garázdaság ügyével a gyújtogatást: idén februárban ittasan kiabált egy Kiskar utcai társasház előtt, aztán betörte a bejárati ajtó üvegét.

A két ügyet egyesítette a Szombathelyi Járásbíróság, bűnösnek mondták ki a vádlottat mindkettő bűncselekményben. Négy év hat hónap börtönre ítélték a férfit, és öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, továbbá elrendelte a bíróság a korábban felfüggesztett két év börtönbüntetés végrehajtását is.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és a védő a közveszély okozás bűntettében felmentésért, míg a garázdaság vétségében enyhítésért fellebbez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában