környezet

2019.11.05. 07:00

Ökoiskolák összefogása

Közös nevelési értekezletet tartott tegnap a Kossuth Lajos Általános Iskolában a házigazda egyházasrádóci tantestület a szombathelyi Bercsényi Miklós Általános Iskola tanári karával: a környezeti nevelés lehetőségei tematikában szervezték a délelőtti programot.

Nemes Judit

A workshop Víz az oktatásban című programelemében diákok is részt vettek Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

Együttműködne az egyházasrádóci és a szombathelyi általános iskola: mindkettő örökös ökoiskola – ez a közös alap, amelyet továbbfejlesztenének közös programokkal, rendezvényekkel.

– Két kollégánk részt vett egy korábban ebben az intézményben megtartott ökorendezvényen, és áradozva jöttek vissza, hogy micsoda lehetőségeket használnak ki az egyházasrádóciak. Mivel akkor mi már kialakítottuk a melegházat az iskolában, amely nálunk is nagy népszerűségnek örvendett, más tevékenységek mellett öt kertészszakkört is be tudtunk indítani, ám további tapasztalatokra lett volna szükségünk, ezért úgy gondoltam, hogy a megoldásaikat az egész tantestületnek meg kellene ismernie – tudtuk meg Beke Esztertől, a Bercsényi-iskola vezetőjétől.

A workshop Víz az oktatásban című programelemében diákok is részt vettek Fotó: Szendi Péter

A szombathelyi oktatási intézmény – amely egyébként nemcsak melegházzal rendelkezik, hanem egy nemrég avatott iskolakerttel is – felvette a kapcsolatot Süle Erikával, a Kossuth-iskola igazgatónőjével, hogy egy közös nevelési értekezlet megszervezésével tapasztalatokat tudjanak cserélni, barátságokat építeni és közös együttműködést kialakítani.

– Örömmel fogadtuk a kérést, azonnal igent mondtunk rá. A mai értekezletre a 16 fős tantestületünkön kívül a vendégek 55 fős delegációja vett részt. Három csoportra osztottuk a kollégákat, mindegyik egy-egy fűszernövényről kapta nevét: a levendula, a bazsalikom és a rozmaring csoport tagjai három programon vettek részt, váltásban – mondta el Süle Erika.

A tematikus napon mindannyian megismerkedtek prezentációk révén egymás iskoláival, ökotevékenységével, valamint részt vettek egy Víz az oktatásban című workshopon, amelyen diákok is csatlakoztak a tanári gárdákhoz. Az értekezlet közbeni szünetben gyógyteákkal, gyógy- és fűszernövények hatásairól hallottak beszámolót a pedagógusok. A két iskola együttműködését elindító nap sikeres volt, hamarosan közös programokkal készülnek a diákoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában