Modern Városok Program

2019.11.12. 07:00

Parlamenti téma: a 87-es út fejlesztése

Elkészült a bírálati tanulmányterv és a környezetvédelmi terv, kiválasztották a megvalósításra javasolt nyomvonalat is – hangzott el tegnap a Parlamentben a 87-es út fejlesztésével kapcsolatosan.

Vas Népe

Fotó: pixabay

Hol tart jelenleg az előkészítő munka és milyen további lépések várhatók a Szombathely–Kőszeg közötti útfejlesztés kapcsán? – ezzel a címmel tett fel szóbeli kérdést Ágh Péter országgyűlési képviselő a tegnapi parlamenti ülésen.

– A Modern Városok Program keretében született megállapodás, amely Kőszeg irányába új megközelítést irányozott elő. Az ezzel kapcsolatos előkészítő munka elindult, amely számunkra különösen jelentős – fogalmazott Ágh Péter. A képviselő felszólalásában kiemelte, hogy a beruházás több szempontból is fontos az itt élőknek. – Fontos, hiszen új utat jelent Bécs felé. Fontos, mert stratégiai jelentőségű lehet Kőszeg városa számára. Fontos, mert a kistelepüléseket mentesíti az átmenő forgalomtól, így elhelyezkedésük révén jelentős mindez Gencsapátinak, Gyöngyösfalunak és Lukácsházának – hangsúlyozta Ágh Péter.

Fotó: pixabay

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában elmondta, a kormány 3200 milliárd forintos keretösszegű útprogramjának kiemelt célja, hogy a ma még csak kétsávos főúton elérhető megyei jogú városokat bekapcsolják a gyorsforgalmi hálózatba, az autópályák, autóutak elérjenek az országhatárokig, és az ország bármely részéből harminc percen belül elérhető legyen egy négysávos útszakasz.

Schanda Tamás hozzátette, hogy Szombathely és Kőszeg között 14 kilométer hosszban 2×2 sávos, fizikai elválasztással rendelkező főút épül, emellett pedig 2×1 sávos főútként valósul meg a Kőszeget keletről elkerülő, országhatárig tartó 4,7 kilométer hosszú útszakasz. A tervezési feladat részeként eddig elkészült a bírálati tanulmányterv és a környezetvédelmi terv, kiválasztották a megvalósításra javasolt nyomvonalat. A projekt környezetvédelmi engedélyezése októberben megkezdődött, az engedélyezési tervek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése pedig folyamatban van – tájékoztatott a parlamenti államtitkár.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában