Előadás

2019.11.18. 15:11

Radnóti emlékére – Erőltetett jövet: életbe indult, halálba ért

Visszatérő és érdeklődő szeretettel fogadott vendége a TIT-hölgyklubnak Fűzfa Balázs irodalomtörténész, aki ezúttal „Sem emlék, sem varázslat” című előadásával Radnóti Miklósra emlékezett.

Tátrainé Kulcsár Irén

Fűzfa Balázs irodalomtörténész tartott előadást

Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Hetvenöt esztendővel ezelőtt, 1944. november 9-én a Győrhöz közeli Abda határában magyar keretlegények megölték egyik legnagyobb költőnket és 21 társát, majd tömegsírba dobták őket. Eddig jutott el a már szinte járni se képes Radnóti az erőltetett menettel, amely a jugoszláviai, bori táborból indult.

Fűzfa tanár úr részletesen beszélt a költő küzdelmes életéről, költészetéről, külön kiemelte szerelmi és hitvesi lírájának legszebb verseit, emlékeztetve közönségét arra, hogy Radnóti a Nyugat harmadik nemzedékének kiváló lírikusa, az új klasszicista magyar líra egyik legnagyobbja volt.

Fűzfa Balázs irodalomtörténész tartott előadást
Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

Halála előtt két évvel írta az Éjszaka című versét, ami az előadó szerint a magyar irodalom egyik gyöngyszeme: „Lágyan, szépen megfogalmazott helyzetleírása annak a belső lelki tájnak, érzésnek, ami egy nyugodt nap utáni elalváskor ellepi az embert”. Miközben az átlagember elveszik a szürke hétköznapokban, aközben a költő mindent élesebben lát, pontosabban fogalmaz, kiemeli a lényeget, odafigyel a részletekre, majd egyetlen sorral érzékeltetni tudja a háborútól való félelmet: „fölkel az ősz és lopni lopakszik az éjben”

A szakirodalom szerint Radnóti Miklós igazából életének utolsó éveiben, a munkatáborokban, a szorult helyzetben született verseivel írta be magát az irodalomba, vált világirodalmi értékű költővé. A kegyetlen szorítás hozzájárult ahhoz, hogy ezeket a verseket – a többi közt a Hetedik ecloga, Levél a hitveshez, Tétova óda – emelkedettnek, önmegőrzőnek, felülmúlhatatlannak érezzük. Radnóti a verslábakba kapaszkodva próbálja túlélni a szörnyű körülményeket, a szenvedést, az emberhez méltatlan, elviselhetetlen életet, amíg tudja.

Nagy volt az érdeklődés az előadás iránt
Fotó: Tátrainé Kulcsár Irén

A Razglednicák 4. című utolsó versében megjósolja halálát, fájdalom, keserűség érződik a sorokból, már nem akar tovább élni: „Halált virágzik most a türelem” írja a költő, de nem a bori naplóba, mint a többi verset, hanem egy csukamájolajat reklámozó cédulára. Fűzfa Balázs szerint Radnóti Miklós nemcsak versével üzent az utókornak, hanem magával az életet hirdető papírlappal is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában