VN-konyha

2019.11.03. 07:00

Sütőtökből nem csak sült tök – Jótékony élettani hatása van

Újra itt a sütőtökszezon! A finom és – meleg sárga színe miatt – látványnak sem utolsó, hangulatot javító zöldségfélét ma már nemcsak sütve fogyasztjuk, hanem egyre többféle ételhez használjuk.

Tersztyászky Krisztina

Tökös-almás csirkeragu: ínycsiklandó, mutatós és finom

Fotó: TK

A sütőtök jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású. Ajánlják szívműködési zavarok ellen, kiváló hashajtó, vízhajtó és béltisztító, meggátolja a szervezet túlsavasodását, gyulladáscsökkentő hatása miatt régen égési sérülések utókezelésében borogatásként használták. Alacsony kalóriatartalma miatt (80 kcal/100 g) hatékonyan felhasználható és variálható mindenféle diétában. A ma nagyon divatos és hatásos 90 napos diétában sütőtököt nyersen bármelyik napon – sütve vagy főzve keményítőnapon – lehet enni. De ha csak abból indulunk ki,

hogy fi nom, már akkor is érdemes helyet adni neki az étrendünkben. Az alábbiakban Steff el Csaba „őrülten jó szakács” néhány

ötletét osztjuk meg azokkal, akik szívesen kísérleteznek a konyhában.

Tökös-almás csirkeragu tökmagos rizzsel

Hozzávalók: 60 deka csirkemell, 30 deka tisztított sütőtök, 2 alma, 1 ek. méz, 1 ek. fehérborecet, 5 dkg tökmag, 25 dkg rizs, petrezselyemzöld, bors, só.

A tökmagot felforrósított zsiradékba szórjuk, egy-két pillanatig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, és innen tovább a szokásos módon párolt rizst készítünk, tálalás előtt aprított petrezselyemzöldet keverünk bele. Közben a csirkemellet felcsíkozzuk és egy serpenyőben

szépen megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Aztán közédobjuk a szintén csíkokra vágott sütőtököt, pár perc elteltével jöhet az úgyszintén felcsíkozott alma; egy evőkanál méz, majd a borecet, még egy perc és kész.

Tökös-almás csirkeragu: ínycsiklandó, mutatós és finom
Fotó: TK

Sütőtökkel töltött tojás melegen

Hozzávalók: 25 deka sütőtök, 4 db főtt tojás, 1 csapott ek. mustár, 5 deka reszelt sajt, bors vagy csilipehely, só. A sütőtököt kis lyukú reszelőn lereszeljük, picit lesózzuk és legalább 30 percet pihentetjük, majd jól kinyomkodjuk a levét. A tojásokat kettévágjuk, a sárgájukat a kinyomkodott tök közé reszeljük, mustárral, borssal, szükség szerint sóval ízesítve alaposan kikeverjük, majd a tojásokba visszatöltjük. Tepsibe rakva, a tetejüket reszelt sajttal megszórva 5-10 perc alatt összemelegítjük, de csak annyira, hogy a sajt szépen ráolvadjon. Sokáig ne tartsuk a sütőben, mert az nem tesz jót a fehérjének (gumisra keményedhet).

Kompótot is lehet készíteni sütőtökből
Fotó: TK

Sütőtökkompót zamatos almával

Hozzávalók: 50 deka tisztított sütőtök, 50 deka alma (keményebb, zamatos fajta, pl.: Granny Smith). A léhez: 1 liter víz, 15 deka kristálycukor, 1 narancs héja, 3-4 ek. fehérborecet, 3 db fahéjrúd, 4-5 szem szegfűszeg, 2 csapott tk. őrölt gyömbér, egy csipet só.

A sütőtököt és a hámozott almát centis kockákra daraboljuk. A léhez valókat együtt felforraljuk. Amikor forr, belerakjuk a tököt. 2-3 perc múlva, amikor ismét forr, hozzáadjuk az almát is. Még egy forralás, aztán kihűtjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában