Segítenek a pályaválasztásban, lesznek bemutatók is

2019.11.14. 07:00

Szinte minden szakmát megtalálnak a diákok Oladon

42 intézmény vesz részt a kétnapos pályaválasztási kiállításon, amelyet gyakorlati bemutatók és kísérő programok is színesítenek.

Budai Dávid

A tájékoztatás mellett gyakorlati bemutatókkal is készültek az intézmények, hogy minél alaposabb és izgalmasabb legyen a pályaorientáció

Fotó: Cseh Gábor

Idén 22. alkalommal rendezik meg a Pályaválasztási és képzési kiállítást a Vas Megyei Szakképzési Centrum Oladi Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában.

42 kiállító képviselteti magát, a középfokú oktatási intézmények mellett a piaci képzőintézmények is jelen vannak. A kiállítást első ízben az Építsd a jövőd! építőipari szakmai bemutató is kíséri.

A kétnapos rendezvényt szerdán 10 órakor Harangozó Bertalan kormánymegbízott nyitotta meg, aki hangsúlyozta: közös felelősségük a szervezőknek és kiállítóknak, hogy segítséget adjanak a diákoknak, milyen irányba induljanak el. A kormánymegbízotthoz hasonlóan vélekedik Rettegi Attila, a Vas Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója is.

A tájékoztatás mellett gyakorlati bemutatókkal is készültek az intézmények, hogy minél alaposabb és izgalmasabb legyen a pályaorientáció
Fotó: Cseh Gábor

Rettegi Attila kiemelte: miután a szakképzésben sok új választást hoz a következő tanév, ez a fórum arra is jó, hogy a jövő szeptemberben életbe lépő változásokkal megismerkedjenek az érdeklődők.

Fodor István, a Szombathelyi Tankerületi Központ igazgatója szerint „a pályaorientációnak az iskolák alapvető feladatának kell lennie, ha egy gyerek a 12 osztályt úgy járja ki, hogy fogalma sincs, mi szeretne lenni, akkor valamit nem biztos, hogy jól csinálunk”.

Megnyitó Oladon. Jobbról: Fodor István és Harangozó Bertalan

– Érdemes azon is elgondolkodni, hogy ugyanazokat a tantárgyakat ugyanabban a struktúrában tanítjuk, mint száz évvel ezelőtt, miközben hihetetlen tempóban változik a világ, a ma iskolába járók zöme olyan szakmában fog dolgozni, amit mi még nem is ismerünk – fogalmazott Fodor István. A kiállítók nemcsak tájékoztatnak, de törekednek is arra, hogy szemléletes képet adjanak iskolájukról. A számítástechnika, a műszaki ismeretek iránt érdeklődők például megismerkedhetnek a legújabb oktatási eszközökkel, és kipróbálhatják a robotokat, de dolgoznak a fodrász-, kozmetikustanulók is, akik pedig megszépítik az arra vállalkozó látogatókat. Az iskolák ma az egyes szakmákhoz, illetve a tevékenységükhöz kötődő produkciókat mutatnak be. Lesz zenés-táncos rendőri önvédelmi és közelharc, divatbemutató, gimnasztikabemutató is. A Pályaválasztási és képzési kiállítás ma 9–17 óráig tart nyitva, 13 órakor négy felsőoktatási intézmény – ELTE Savaria Egyetemi Központ, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központ; Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem – tart tájékoztatót a színházteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában