a részletekkel később jelentkezünk

2019.11.28. 09:56

Véget ért a szombathelyi közgyűlés nyílt ülése

Lendvai Ferenc egy problémát vet fel, arról beszél, nem kapcsolnak fel a lámpák a sötétedés beálltával.

VN

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

19:04

A lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról felszólalás nélkül szavaznak, a jegyzői tájékoztatót is pillanatok alatt elfogadják. Az egyéb személyi ügyek című napirendi pont jön. Lejárt szerződéseket hosszabbítanak felügyelőbizottsági tagok választanak és egységesítik a díjazásokat. Egyhangúlag elfogadják a javaslatot.

Ezzel véget ért a közgyűlés nyílt ülése, így tudósításunk is. A zárt ülés részleteivel a holnapi közgyűlés utáni sajtótájékoztató végén jelentkezünk majd.

18:48

Horváth Gábor azt mondja, új képviselőként cseppent – (vagy fulladt – kiabált be Molnár, majd nevettek egyet) – bele a csapadékvíz-elvezetési problémába, nem tudta, ki kicsoda az alvállalkozók közül. Biztos benne hogy kivitelezési probléma van és tervezési hiányosságok is felmerülnek. Sajnálja, hogy nincs itt a tervező, így nem tudja feltenni neki a kérdéseit. Most megoldást keresne.

Kecskés László ott volt az első lakossági fórumon, ahol senki nem jelent meg, valószínűleg hiányos volt a tájékoztatás. Véleménye szerint a nyílt árkok sok helyen balesetveszélyesek és túl mélyek, máshol pedig az átfolyók miatt nem tudtak bejárni a kocsival. Sok helyen maga egyeztetett a kivitelezőkkel, hogy a lakók haza tudjanak menni. Reméli hamar történik előrelépés. A kivitelező minősíthetetlen stílusú emberekkel dolgoztatott – teszi hozzá.

Putz Attila arról beszél, őt is sokan keresték a témában. Nem értették, miért álltak neki a beruházásnak, soha nem volt problémájuk az esővízzel. A vállalkozó azt mondta a lakóknak, örüljenek neki, hogy dolgoznak. Ő is a kocsibehajtó problémáit hozza fel. Sokaknak volt engedélye nagyobbra, ezeket sem vették figyelembe a tervezéskor. A meredek árok az ő körzetében is gondot okoz, az idős emberektől nem elvárható, hogy ezt rendben tudják tartani.

Tóth Kálmán újra szót kapott, szerinte szinte mindenki átlátja a helyzetet, csak a felelősség kérdésében nem értenek egyet a képviselők. Horváth Attila azt szeretné, ha a jövőben zárt csapadékelvezetőket építenének az új tervezéseknék, ennek a lehetőségeit is vizsgálná.

Czeglédy megint a bérházfelújításokról beszél. Négy felújítás folyik, kétszer hosszabbítottak szerződést. Március vége volt az utolsó határidő, még mindig nem készült el. Ez 15 családnak jelent problémát, szeptemberben is többoldalas hibajegyzéket állítottak össze.

Szavaznak, külső szakértőt kérnek fel a jelzett problémák kivizsgálására.

18:45

A vezetői álláshelyekre megnyitott pályázati helyekről van most szó, az Agora és a Savaria Szimfonikus Zenekar élére lehet majd jelentkezni. Melega Miklós azt mondja nem tartja helyesnek, hogy egy intézmény vezetésére olyat neveznének ki, akinek nincs ebben gyakorlata. Ennek kikötésnek kellene lennie szerinte a kiírásban, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság pedig ezt eltörölné a határozatból.

Horváth Soma szerint inkább jó közművelődési szakember kell, kiemelkedő kulturális területen végzett munkával. Senki nem születik vezetőnek- teszi hozzá. Szavaznak, átmegy a határozat.

18:30

Negyedórás szünet után a 12. napirendi pont következik, az alapítványokról van szó. Ágh Ernő a Szombathely Szent Márton Városa Jóléti Alapítvány átnevezéséről beszél. Szent Márton szerinte a politikán felül áll. 2016-ban jó döntést hoztak, hogy ezt a nevet választották, nem lenne szerencsés ha ez változna. A javaslat szerint „Szombathely Szent Márton városa” Gyebrovszki János Alapítvány lenne az új név.

Nemény azt mondja, Szent Márton nevében sörfesztivált vagy birkózófesztivált is tartottak, véleménye szerint ez degradáló Szombathely híres szülöttjére. Szerinte ez csak egy gesztus, méltó emlék a volt képviselőnek.

Czeglédy azt mondja, az elhunyt képviselőtársuk szociális területen végzett munkáját bárki elismerné, lehet, hogy Szent Márton is megveregette volna a vállát.

Ágh Ernő azt mondja, nem vitatja Gyebrovszki érdemeit, de nem tartja szerencsésnek a névkettőzést, így azok összeolvadnak. Lezárják a vitát, szavaznak. Elfogadták a névváltozást.

17:58

Az önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal kapcsolatos napirenddel folytatják. A mozi kávézója a téma, javasolják, hogy a bérleti díj semmiképp ne lehessen alacsonyabb a mostaninál. A vitát lezárták, Nemény András elmondja, ezt a kiírást az előző közgyűlés alatt indították el. Kinyitották a versenyt, hátha érkezik jobb ajánlat. Hatan jelentkeztek, még az eddigi bérlő is kedvezőbb feltételeket írt. A két legjobb ajánlattevő formai hibát vétett, hiánypótlásra nem volt lehetőség. De akkora volt az árkülönbség, hogy új pályázatot írtak ki, hogy ne essen el a város a kedvező lehetőségektől. Erre az átmeneti időszakra is magasabb bérleti díjat kérnek az eddigi üzemeltetőtől, akinek – ahogy azt dr. Horváth Attila hangsúlyozta – nincs tartozása az önkormányzat felé. Egyhangúlag fogadták el a javaslatot, vagyis: április végéig a jelenlegi cég üzemelteti a Cinema Cafét.

17:31

A sport célú önkormányzati ingatlanok hasznosításáról beszélnek. Technikai részletekről esik szó, Illés Károly a takarítási díjakat sokallja, az Aréna padlójáról szerinte drágán távolítanák el a waxot a kézilabda meccsek után. Horváth Attila azt mondja, ha tudnak olcsóbb megoldást, szívesen veszik, támogatják.

Tóth Kálmán a tenisz szakosztály elhelyezéséről beszél, a dolgozók úti teniszcentrumba költözne. Olyan beruházás kezdődik majd, mely négyévszakos sporttá teszi a teniszt, a mostani sátor nem igazán jó megoldás, rossz állapotban van.

Molnár Miklós elmondja, komoly szabályoknak kell megfelelni a kosárlabda mérkőzéseknél.

Egyhangúlag elfogadták a napirendi pontot.

17:07

Az 1000 fa programról tárgyalnak. Melega Miklós azt mondja, nagyon örül a programelemnek, teljes mellszélességgel tudja ezt támogatni. Maga is nagyon sok fát ültetett. Javasolja, közösen is részt vehetnének benne a képviselők. 1000 fa komoly nagyságrend, szerinte ahhoz hogy ez ne csak egy egyszeri felbuzdulás legyen, középtávú tanulmánytervet is kellene készíteni arra, hogy hogyan lehetne ezt folytatni.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária azt mondja, nagy az igény a fákra, a betonozott köztereken, akár ládákba telepítve. A parkokban az elöregedett fák pótlására is figyelni kellene, ezt is bevonná ebbe a programba.

Elkezdenek veszekedni, hogy kinek a hibája, hogy a Berzsenyi és a Fő téren kevés a növényzet.

Lezárták a vitát, elfogadták a programot.

16:51

Horváth Gábor azt mondja, új képviselőként cseppent – (vagy fulladt – kiabált be Molnár, közösen nevettek egyet) – bele a csapadékvíz elvezetési problémába, nem tudta, ki-kicsoda az alvállalkozók közül. Biztos benne hogy kivitelezési probléma van és tervezési hiányosságok is felmerülnek. Sajnálja, hogy nincs itt a tervező, így nem tudja feltenni neki a kérdéseit. Most megoldást keresne.

Kecskés László ott volt az első lakossági fórumon ahol senki nem jelent meg, valószínűleg hiányos volt a tájékoztatás. Véleménye szerint a nyílt árkok sok helyen balesetveszélyesek és túl mélyek, máshol pedig az átfolyók miatt nem tudtak bejárni a kocsival. Sok helyen maga egyeztetett a kivitelezőkkel, hogy a lakók haza tudjanak menni. Reméli hamar történik előrelépés. A kivitelező minősíthetetlen stílusú emberekkel dolgoztatott – teszi hozzá.

Putz Attila arról beszél, őt is sokan keresték a témában. Nem értették, miért álltak neki a beruházásnak, soha nem volt problémájuk az esővízzel. A vállalkozó azt mondta a lakóknak, örüljenek neki, hogy dolgoznak. Ő is a kocsibehajtó problémáit hozza fel. Sokaknak volt engedélye nagyobbra, ezeket sem vették figyelembe a tervezéskor. A meredek árok az ő körzetében is gondot okoz, az idős emberektől nem elvárható, hogy ezt rendben tudják tartani.

Tóth Kálmán újra szót kapott, szerinte szinte mindenki átlátja a helyzetet, csak a felelősség kérdésében nem értenek egyet a képviselők. Horváth Attila azt szeretné, ha a jövőben zárt csapadékelvezetőket építenének az új tervezéseknél, ennek a lehetőségeit is vizsgálná.

Czeglédy megint a bérház felújításokról beszél. Négy felújítás folyik, kétszer hosszabbítottak szerződést. Március vége volt az utolsó határidő, még mindig nem készült el. Ez 15 családnak jelent problémát, szeptemberben is többoldalas hibajegyzéket állítottak össze.

Szavaznak, külső szakértőt kérnek fel a jelzett problémák kivizsgálására.

16:22

A bel- és csapadékvíz védelmi rendszer fejlesztése a következő, Tóth Kálmán egy friss panaszlevelet mutat, de szerinte a város különböző részeiről vagy 400 ilyet lehetne csatolni. Ez egy komoly tanulságokat felvető problémahalmaz – fogalmaz. És most úgy néz ki, mintha nem lenne felelőse – teszi hozzá. A cél az volt, hogy jobb legyen a vízelvezető rendszer, mint eddig volt, ehhez képest sok helyen rosszabb lett. Meg kell keresni, hogy ki hibázott. Nagyon bízik benne, hogy a kivitelező még idén lezárhat öt projektelemet.

Illés Károly azt mondja, tényleg probléma van, de ez egy jó projekt lenne, sok részen sikeres is volt. Részajánlat tétellel lehetett pályázni a vállalkozóknak, a szakaszokat külön kapták a cégek. A kivitelezéssel most akad, ahol óriási probléma van, a minőség sok helyen ocsmány. A frakcióvezető úgy tudja, most új alvállalkozó dolgozik, haladnak a kárelhárítással. Szerinte is a lehető legszigorúbban kell eljárni az előző kivitelezővel szemben. Úgy véli, nem sokáig kell keresni a felelősöket.

Ágh Ernő képviselő azt mondja, sikertörténetnek indult a beruházás. A lakók is örömmel fogadták a tervet, aztán jöttek a problémák. Áll a víz, veszélyezteti a házakat, rengeteg a gödör. Megoldást kell keresni, ez így sokáig nem maradhat.

Molnár Miklós sms-t kapott a Rumi úttal kapcsolatban. Az író kiásott csövekért aggódik a talajmenti fagyok miatt. Szerinte ez egy rossz terv volt, rossz műszaki tartalommal. A lakossági fórumokon azt hallotta, hogy ha kaptak volna tájékoztatást azt mondták volna, hogy ezt nem kérik. Most ezen már nem lehet változtatni, ebből a helyzetből kell kihozni a maximumot.

15:35

Czeglédy megint a Haladásról beszél, örül, hogy Nemény tárgyalt a Haladás Labdarúgó Kft. vezetőivel. Ebben a kicsi megyében három akadémiával szemben van a cég, többen hagyták elsorvadni az utánpótlás-képzésüket.

Illés Károly azt mondja, a Vasivíz a rendkívüli bevételét a bértömeg terhére helyezi át, több távozó dolgozónak is végkielégítést kell kifizetniük. Az igazgatóság döntése, hogy mit szavaznak meg, a felügyelőbizottságnak nem tisztje ezzel foglalkozni. Az idei veszteségük egy egyszeri költségnek köszönhető ez az uszoda felújítása kapcsán merült fel. A Haladás ügyében pedig azt mondja, nem egyszerű velük az együttműködés.

Nemény szerint a felelős gazdálkodás vizsgálata a bizottságnak igenis feladata lenne. A közgyűlés legfeljebb 9 havi végkielégítésre adott felhatalmazást. Az igazgatóság sem érti, hogyan fogadhattak el ilyen javaslatot.

Továbbra is a Vasivízről vitáznak. Illés azt mondja, 9 havi végkielégítést fogadtak el, ez összhangban van a közgyűlés döntésével.

Nemény nem érti, mire kellett átcsoportosítani a pénzt, ők megkérdezték, nem mondott fel senki. Kikérték a hanganyagot arról az ülésről, amikor a kifizetésekről döntöttek, amint lehet, nyilvánosságra is hozzák. A napirendi pont tárgyalásánál a könyvvizsgálót is kiküldték.

Horváth Attila azt mondja, ha kell, kártérítési pereket indítanak, vagy ha szükséges a rendőrséghez is fordulnak. Most még van rá lehetősége az igazgatósági tagoknak, hogy normális mederbe tereljék az ügyet.

Molnár Miklós javasolja: a vezérigazgató a szokásos napi ügymeneten túl ne hozzon döntéseket.

Czeglédy újra a Haladásról beszél, közben megérkezett Tóth Miklós ügyvezető. A képviselő tudni szeretné, ki lesz az ügyvezető vasárnaptól és mikor hívják vissza a taggyűlést.

A médiaközpont ügyvezetője kapott most szót. A műszaki fejlesztés elindult, az erre elkülönített pénzből nem költenek másra. Több ütemben valósul meg. A veszteségnek pedig egyszerű oka van: az önkormányzati lap kiadása miatt keletkezett. Májustól jelenik meg a lap, de az erre kapott 20 milliót csak augusztusban kapták meg. A féléves mérleg pedig ez előtti. A beszerzéseket már a támogatás előtt el kellett kezdeni. A harmadik negyedéves mérlegben már jóval kedvezőbb számok szerepelnek. Beszél arról is, hogy a média világában sajátos elnevezések vannak. Kreatív és hírigazgatója is van, de az elnevezésnek nincs köze a gazdasági értelemben vett igazgatói poszthoz. Bizonyos feladatokra viszont szakmai tanácsadókat alkalmaznak.

Tóth Miklós is szót kapott, azt mondja, jövő hét szerdán lesz taggyűlés a Haladás Labdarúgó Kft-nél, délelőtt egyeztetett a tulajdonosokkal. Folyószámla- vagy bankszámlahitele nincs a cégnek, az összes tartozás 90 millió forint. Czeglédy Csaba kérdésére azt mondta, elsősorban személyes okok miatt mondott le és nem tudja, hogy a többségi tulajdonosok kit javasolnának a helyére.

Horváth Attila alpolgármester a polgármester kérésére ismét felolvassa a Vasivíz Zrt-vel kapcsolatosan megfogalmazott módosító határozati javaslatát. Ennek lényege, hogy a közgyűlés felhívja a cég igazgatóságának figyelmét arra, hogy büntetőjogi és polgárjogi felelősségük tudatában vizsgálják felül a vezérigazgató számára megítélt bruttó 60 millió forintot meghaladó bérkiegészítést és prémiumot. Egyben felhívják a felügyelő-bizottság és az igazgatóság tagjainak figyelmét is arra, hogy döntéseikért teljes vagyonukkal felelnek.

A képviselők Molnár Miklós módosító javaslatával együtt fogadják el a javaslatot.

Szavaznak, elfogadják az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok féléves beszámolóit.

Már az Aréna óvoda a kérdés. Plusz pénzt kér a kivitelező, hogy befejezze a munkát. Bokányi Adrienn a gazdasági és jogi bizottság javaslatát ismerteti. Műszaki szakértőt kérnének fel a problémák kivizsgálására.

Sátory Károly, a körzet képviselőjeként örül, hogy a munkálatok nem álltak le a tárgyalások idejére, talán tavaszra elkészülhet.

A polgármester azt mondja, hirtelen pénzt kiadni nem szerencsés, de mérlegelték a helyzetet. László Győző azt mondja, a jövőben a fejlesztésekbe az intézmények vezetőit is bevonják a szakmai szempontokért. Most kifizetik a kért összeget, de vizsgálják majd, ki a felelős a hibáért. Sátory azt mondja, folyamatosan kikérték az intézményvezető véleményét, ennek ellenére jó, ha a jövőben is ez lesz a gyakorlat. Már szavaznak is.

15:14

A cégekről van szó, most a Médiaközponttal kapcsolatban szólal fel Illés Károly. Megnövekedett a vezetők száma, tudni szeretné, hogy ez milyen többletköltséggel jár, és arra is várja a választ, hogy állnak a fejlesztésekkel.

Dr. Horváth Attila felszólal, a Haladás vezetője lemondott, nem tudják, november 30. után ki vezeti majd az intézményt.

Melega Miklós is a Médiaközpontról kérdez. Pár hónapja van új vezetőség és máris negatívba fordult a mérleg, tízmilliós hiányuk van. Ennek egy része megmagyarázható, de tudni szeretné, hogy egy 32 fős intézményben miért kell három vezető.

Molnár Miklós arról beszél, hogy ha a Haladásnak nem lenne ügyvezetője, akkor a korábbi lemondott vezető még 60 napig köteles maradni. Ez szerencsésebb is lenne szerinte mert a kft. helyzetét még nem látják tisztán. Azt is mondja, most az első féléves beszámolókat tárgyalják, pedig lassan már év vége van. Ezt szerinte szeptemberben kellett volna napirendre tűzni.

Czeglédy szerint a Haladás beszámolója kapcsán elég lenne ránézni a tabellára. Az előző városvezetés jóhiszeműségét kihasználva a Haladást mint értéket elvették a szombathelyiektől – mondja. Tóth Miklós nincs a teremben, a politikus azt mondja, ez gyávaság. Álláspontja szerint lassan menthetetlen és jövőkép nélküli a cég.

Nemény szerint a városvezetés álláspontja egyértelmű, a város pénzt csak oda ad, ahol tiszta viszonyok vannak. Ezért kezdődött az átvilágítás. A Haladás Labdarúgó Kft. ezt megrendelte, ma kapták meg a komplex anyagot. Átvizsgálni még nem volt idő. Ő is azt gondolta, itt lesz az ügyvezető, sajnálja, hogy nincs jelen, nem tartotta fontosnak. Azt is problémának látja, hogy az átvilágítás vége előtt lemondott.

13.10

Dr. Károlyi Ákos jegyző a Közterület-felügyelet integrásával kapcsolatosan elmondja, a változások nem járnak majd plusz költséggel, csak az új igazolványokat kell elkészíteni. Ennek költségéről tájékoztatást ad. Minden dolgozót, így az igazgatót is átvesz a hivatal. Az igazgató-helyettes távozik közös megegyezéssel. Eddigi bérköltségét két járőr szolgálatba állítására fordítják. A jegyző szólt arról még, hogy az állatvédelmi feladatok miatt is fontos lesz a változás. Ezen a területen is érdemi előrelépéseket szeretnének elérni.

Kopcsándi József azt mondja a Falco meccseknél ő kérte, hogy amikor a fűre parkolnak, tegyenek valamit a Közterület-felügyelet emberei. Szeretné ha a lakótelepen is többet jelennének meg a járőrök.

Közben Molnár egyre idegesebben sértegeti Kecskést. Szót kért, azt mondja, ő nem azt kérte, hogy ne büntessenek, de egy kialakult gyakorlat változtatásánál először figyelmeztessenek. Egyébként ő nem a füvön állt, hanem félig a járdán. Jogosan büntették meg.

Nemény lezárta a vitát, elfogadták a napirendet. Másfél óra szünet következik, a négyes napirenddel folytatják.

13.00

A hármas napirendi pontra térnek rá, a Közterület-felügyelet 2020. január 1-jével beolvad a polgármesteri hivatalba. Illés Károly szerint, így nem működne hatékonyan a szervezet.

Horváth Soma alpolgármester szerint azonban ez egy technikai döntés. Az országban mindössze hat olyan város van, ahol külön működik a szervezet. Szerinte gyorsabb lesz az ügyintézés. Molnár Miklós szót kért, azt mondta ezt ő már évek óta javasolja, maximálisan támogatja a javaslatot, meggyőződött róla, hogy ez más városokban is jól működik.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária azt mondja, a Közterület-felügyelet létszámában nem megfelelő, de kiválóan működik a kamerarendszer. Kíváncsian várja, hogy a személyi létszámmal mit kezdenek majd a beolvadás után.

Kelemen Krisztián szerint a bűnmegelőzési bizottság kiemelt figyelmet fordít majd a munkára. Ágh Ernő szerint a város közbiztonsága kiemelkedő. Dr. Horváth Attila azt mondja a képviselők eddig sosem beszéltek arról, hogy elégedettek lennének a Közterület-felügyelet munkájával. Finanszírozási és strukturális változásokra van szükség. Nem biztos, hogy minden döntésük jó lesz, de cselekedni kell – teszi hozzá. Hat hónap múlva felülvizsgálhatják a kérdést. Illés Károly szerint az elsődleges probléma a forráshiány.

Dr. Kecskés László szerint több modell lehet jó vagy rossz. Az anyagi problémákon kívül komoly gond nem volt a szervezettel. Senki nem szereti ha megbüntetik. Arról beszél, a pletykák szerint van olyan képviselő, aki személyes problémák miatt, egy komoly büntetés bosszújaként akar belenyúlni a szervezet működésébe. Az átszervezés költségeiről érdeklődik.

Molnár Miklós magára vette a pletyka említését, felháborodva mondja: ez egy sok éves történet, a Falco mérkőzésen büntették meg őt és vele együtt több tucatnyi szurkolót. Ezt az esetet említette meg egy közgyűlésen, de befizette a büntetést. Szerinte akkor figyelmeztetni kellett volna, nem büntetni és ennek semmi köze nincs a határozathoz. Kéri, hogy fejezzék be a személyeskedést, hiszen egy körzetben laknak.

Dr. Kecskés László azt mondja, ő nem említett nevet, de találva érezte magát Molnár, akinek szerinte ez nem tartozott a legkulturáltabb megszólalásai közé. Tovább vitatkoznak.

12.00

Németh Ákos örül, hogy a testület szívén viseli a klímapolitika ügyét. Elmondja, a városnak van klímastratégiája 2015 óta. A klímabarát települések szövetségével azt szeretnék kifejezni, hogy ez egy poltitikai oldalakon felül álló ügy. Kéri, támogassák a kezdeményezést.

Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária azt mondja, szerinte jó a hangulat, Nemény jól vezeti az ülést, nem érti Putznak mi a gondja, ez a demokrácia. A város tisztaságához javasolná, hogy több legyen a takarítógép, erre nagy szükség lenne. A SZOVA nem vett elég gépet. Kéri, hogy ezt a költségvetésben vegyék figyelemben. A lomb takarítással is gond van. A kéri takarítás nagyon nehézkes. Két játszótér felújítását is kéri.

Tóth Kálmán és Putz Attila is a Tesco környékének forgalmáról beszél. A Media Markt parkolóját megnyitnák egyenesen az elkerülő felé. Ismét vitatkoznak, egymást érik a bekiabálások. Az Éljen Szombathely! applikáció nevét szerinte nem kell megváltoztatni. A frakció fejlesztette ki és ingyenesen adta a városnak. Nemény azt mondja, ő nyitott az egyeztetésre.

Sátory Károly kéri, tartózkodjanak a modortalan személyeskedéstől. Illés Károly azt mondja, nem kell a városvezetésnek megijedni a munkától, dolgozni kell. Sok probléma van amit az előző városvezetés elkezdett megoldani, most nekik be kell fejezni.

Nemény szól arról, hogy új gyár épül Szombathelyen, a reggeli zárt ülésen ennek a feltételeit tisztázták. Holnap írják alá a szerződést. 30 hektáron 15 ezer négyzetméteres gyártósorral üzemel majd, februárban lesz az alapkőletétel. Fenntartható gyár épül, tehát nem terheli majd a környezetet. 150 új munkahelyet teremtenek, elektromos autóalkatrészeket készítenek majd.

11.25

Molnár Miklós szót kért, azon vitáznak, kinek az érdeme, hogy a Falco ügyében történjen előrelépés.

Nemény azt mondja, tárgyalt a Falcoval a jövőről, remélhetőleg hamarosan látszanak is ennek eredményei. Szerinte ne menjenek bele a múltba, ezzel nem segítik a jövőbeni együttműködést. Legyen közös sikere ez mindenkinek, aki magáénak érzi. Molnár ismét kivonult.

11.20

Molnár Miklós azt mondja, a kibocsátás vizsgálata megtörtént, a gond az, hogy sokszor a tájékoztatás hiányzik, hogy milyen eszközök működnek, sugároznak azokról. Nemény András ebbe a vizsgálatba betekintési lehetőséget adna Lendvai Ferencnek.

Sátory Károly arról beszél, megdöbbenve hallotta hogy Molnár egyedül magáénak érzi a Falco ügyét, sokan, köztük dr. Hende Csaba is részt vett ebben. A Fidesz járta az utcákat, gyűjtötte az aláírást. Illetlen ezt elfelejteni. Várja, hogy dolgozhassanak a választókerülete fejlesztésén.

11.15

Horváth Attila azt mondja, dolgoznak egy rendszeren, ami működőképes lesz a városban. Egyre többen beszélgetnek, zizegnek a teremben.

Molnár Miklós a Falco ügyére tér vissza. Azt mondja, már két ciklussal ezelőtt elkezdték volna ezt tárgyalni, a közgyűlés miatt csúszott akkor éveket a folyamat.

Czegdély újra lakásügyekben szólal meg, Azt mondja, összesen két családnak tudtak a legutóbbi ülésen segíteni. Nemény csendre inti a beszélgetőket, nagy a hangzavar. Közben a képviselő a felújítás csúszásáról beszél. Elmondja azt is, a hajléktalanszálló kérdésén is dolgozik. Humánusan, a jogi kötelezettségekre tekintettel kell eljárni.

Lendvai javasolja, Nemény a kispesti polgármesterhez menjen tanulmányútra, Horváth Attila bekiabál, a győrihez is mehetnének. Lendvai azt is mondja, az Éljen Szombathely! applikáció nevét szerinte meg kellene változtatni. Az Erdei iskola úton lévő távközlési állomás ügyében azt mondja, ezekkel a tornyokkal mindig probléma volt, általános vizsgálatot szeretne.

11.00

Kecskés László is a kátyúzási programot hozza elő, szerinte a zuhogó esőben készült munka nem lesz tartós. Ő is az útfelújításokat sürgeti. Közben kiderül, hogy az általa legégetőbbnek mondott kérdést már megoldották.

Illés Károly is szót kér, a bérlakásprogramra reagálna, szerinte is meg kell oldani a kérdést. Közben egyre több képviselő hagyja el a termet, Molnár viszont visszatért, azonnal szót is kért. Látszik, hogy lassan kellene egy kis szünet.

Horváth Gábor Melega Miklós szelektív szigetekkel kapcsolatos megszólalására reagálna. Szerinte sokszor a lakók kérték a változást, nem a városvezetés ötlete volt, hogy szüntessék be azokat.

10.56

Ágh Ernő arról beszél, Nemény a budapesti főpolgármesterrel tárgyalt, szeretné, ha tájékoztatást kaphatnának erről a találkozóról. Ő is az útfelújításokat sürgetné és az Újvilág lakópark közvilágításával kapcsolatban is segítséget kért.

A polgármester azt mondja, Karácsony Gergely a tömegközlekedésről, a bérlakásprogramokról beszélt neki, jógyakorlatokat vitattak meg. Szerinte erőt adhat, ha „jóban vagyunk” Budapesttel.

Horváth Soma pedig a világítás kérdéséről azt mondja, „nyitott kapukat döngetnek”, a héten mérték fel az átvétel költségeit és már meg is indították a folyamatot.

 

10.45

Dr. Horváth Attila azt mondja, a körgyürű ügyét már „ezer éve” szeretné megoldani frakciójuk. A Nagyszálló ügyéről pedig a liciteljárás után lehetne tárgyalni.

Most a szemétlerakó-szigetekről vitatkoznak, Melega Miklós szerint más megoldást kell találni, Horváth Attila pedig arról beszél, az előző városvezetés szüntette meg a rendszert.

Molnár Miklós arról beszél, nyolc éve nem emelkedtek a szemétszállítási díjak, nem fedezik már a kiadásokat. A Nagyszállóval kapcsolatban azt mondja, az üzleti értéke körülbelül nulla. Majd ha egyszer lesz rá vevő, a közgyűlés élhet az elővásárlási jogával. Azzal lehetne foglalkozni, hogy mit kezdjenek majd utána az épülettel. Molnár ezután elhagyta a termet.

Dr. Czeglédy Csaba a lakáshelyzetről beszél, azt mondja a fogadóóráján nem jutott elég idő mindenkire, így újabb és újabb időpontokat ír ki. A legtöbben lakhatási gondokkal keresik meg. Úgy örökölte meg a bizottságot, hogy azt mondták neki, 27-en vannak a várólistán. A kérelmezők többségét így el kellett utasítani. Ezekre az esetekre is próbálnak megoldást találni. Most száz lakás kellene ahhoz, hogy a legégetőbb helyzeteket meg tudják oldani. Szeretné, ha komolyan vennék a kérdést és a decemberi ülésen már lennének előlépések.

10.35

A polgármester elmondta, a Nagyszálló megvásárlása nem a legsürgetőbb probléma, a város nem gazdasági társaság, nem kellene liciten indulniuk. A csapadékvíz-elvezetés megoldása most fontosabb.

Horváth Soma azt mondja, megkezdték a kátyúzást, két héten belül biztosan megoldódik a parkolók problémája. A Fő teret pedig hetente háromszor takarítják.

Dr. Melega Miklós is új témát vet fel, a város környezetállapot-felmérését. A lakosság tájékoztatása érdekében össze szeretné foglalni. A levegő állapota jónak mondható a városban, bár a szilárd szennyeződések gondot okoznak néha. A Falco-kéményre szerelt szűrőnek már látszik a hatása. A közlekedésben viszont gondok vannak, a zajterhelés és a károsanyag-kibocsátás is nő emiatt. Az elkerülő jelentősége egyre nő. A hiányzó szakasz megépítése szerinte közügy lenne. A kerékpárutak fejlesztésére is szükség lenne. Az elmúlt ciklusban sok eredmény történt, várja, hogyan válnak valóra a mostani kampányígéretek. A szelektív szigetekkel is voltak problémák, megszüntették őket, mert szemétlerakóvá váltak. Sok helyen viszont nem működik a zsákos szállítás. Megoldás kellene ezekben az utcákban is. A szálló pedig épített örökség, úgy gondolja, ez emblematikus épület, amiről nem szabad lemondani. A kampány során ezt Nemény is vallotta, de most úgy látja, meggondolta magát. A liciteljárás szerinte sem lenne jó ötlet, de szerinte más módokat kellene keresni.

10.30

Dr Kecskés László a körzete problémáiról beszél, az út- és járdafelújítások kérdését sürgetőnek tartja. Az engedélyezett tervek már megvannak a munkákhoz, kéri, hogy minél előbb kezdődhessen a beruházás. A Liget utcai fahídon pedig az elsőbbségi rendet változtatná meg.

A polgármester azt mondja, mindent nem lehet egyszerre megoldani, egy sürgősségi sorrendet kell közösen felállítani. Hozzátette: Kecskés számíthat a városvezetésre, együtt állítják majd össze a programot.

Dr. Takátsné dr Tenki Mária a Nagyszálló ügyében érdeklődik. Mint arról a Vas Népe is beszámolt, pályázat jelent meg a Savaria szálló értékesítésére. Nemény András polgármesterjelöltként ígeretet tett a Nagyszálló helyzetének rendezésére.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária elmondja, neki tetszik az a gyakorlat, hogy a városvezetés azonnal értesíti a képviselőt a körzetében lévő problémákról. Azt is szeretné tudni, mennyi idő, míg a belvárosi parkolóban feltöltik kaviccsal a keletkezett lyukakat és takarítást is kért, annak az időpontjáról is szeretné, ha tájékoztatják. A Wesselényi utcában a bérlakások felújítása fontos lenne. A Segíts karácsonyi angyalok jótékonysági akciójáról is beszél, kéri, vegyenek részt karitatív rendezvényeken.

10.10

Molnár Miklós is szót kér, szerinte nem jó hozáállás, hogy „legyen gyermekvédelmi intézet, csak ne itt”. Rövidre kellene zárni a kérdést, döntést kell hozni, akár igen, akár nem a válasz. A hajléktalanszálló kérdését emlegette fel.

Lendvai Ferenc is a gyerekotthon kérdésére reagálna, azt mondja, kíváncsi rá, hogyan lép majd a városvezetés. Egy problémát vet fel, arról beszél, nem kapcsolnak fel a lámpák a sötétedés beálltával. Öt órakor, amikor a Zanati úton vezetett, csak az egyik kereszteződésig kapcsolódtak fel a lámpák. Szerinte ez balesetveszélyes.

Horváth Soma elmondta, foglalkoznak a kérdéssel, központileg működtetik a lámpákat. Most keresik a megoldást. A közvilágítás technikai kérdéseiről beszél.

10.00

Folytatódik a nyilvános ülés, az első napirendi ponthoz várnak hozzászólásokat. Illés Károly a csalássorozattal kapcsolatban érdeklődik és a gyermekvédelmi intézet elleni petícióról is szót ejt. Szerinte ezeknek a gyerekeknek bizonytalan a jövőjük, nem kell tartani tőlük. Ha a lakókat zavarja, máshol kell megépíteni az intézményt – mondja, de kéri, hogy mindenképpen találjanak neki helyet a városban.

A polgármester azt mondja, nem tudnak róla, hogy a város érintett lenne a csalásokban, a gyermekotthonról pedig azt, tiszteletben tartják a környéken lakók akaratát. Annak utánanézhetnek, hogy máshol megépíthetik-e az intézményt, de a beruházáshoz mindenképpen szükség van a környéken élők támogatására.

Dr. Kecskés László elmondja, találkozott a körzetben a problémával, ő is egyetért azzal, hogy a lakosság igényeit figyelembe kell venni. Egyetért a petícióval, de ő is szeretné, ha máshol helyet kaphatna az otthon.

Nemény András azt mondja, múlt héten már beszélt a SZOVA igazgatójával, keresik, hogy hol lehetne megfelelő hely.

Sátory Károly magánemberként is csatlakozott az akcióhoz, ő is máshol keresne helyet az intézménynek.

(Közben Dr. Takátsné dr. Tenki Mária Vas Népét olvas, köszönjük az érdeklődést :) )

Horváth Gábor is felszólal, elmondja, levelet kapott a városvezetéstől, a lakók megkeresését továbbították neki. Nem érti, hogy a polgármesternek címzett levelet miért neki kell megválaszolni. Az óriáskereket is szóba hozza, a ferences plébánia kereste meg őket, hogy a kapubejárót nem tudják tőle megközelíteni a delegációk.

Nemény szerint ha az ő körzetét érinti a probléma és a polgármester be akarja vonni a képviselőt a megoldásba, akkor az közös munkát feltételez. Nyilván válaszol a neki címzett leveleire, de Horváth Gábor véleményére is kíváncsi. A plébánia problémáját megoldották: reggelre megkapták a behajtási engedélyeket. Ha az óriáskerék nem tetszik az itt élőknek, akkor nem lesz többet, de úgy gondolja, ki kell próbálni.

9.40

Elkezdődött a közgyűlés Szombathelyen. Bejelentésekkel kezdték: dr. Nemény András elmondta, Lendvai Ferenc már hivatalosan is a Fidesz–KDNP, Tóth Kálmán pedig az Éljen Szombathely! frakció vezetője lett.

Ezután azok a bizottsági tagok tettek esküt, akik az előző alkalommal nem voltak jelen.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) kért szót, technikai kérdéseket vet fel, a hozzászólások időtartamával kapcsolatban érdeklődik az SZMSZ egyik pontjáról. A kérdés, hogy napirendi pontonként vagy előterjesztésenként nyissák meg a vitát. Kiderült: az eddigiekhez hasonlóan szólalhatnak majd fel.

Egy sürgősségi napirendi pontot vettek fel, erről több információ még nem áll rendelkezésre, ezt most zárt ülésen tárgyalják. Ezután ismét nyilvános lesz a közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában