karácsonyi kívánságok

2019.11.30. 15:30

Vasi gyerekek is segítenek az angyaloknak

Lapunk is bekapcsolódik a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat „Segíts a karácsonyi angyaloknak” jótékonysági akciójába, amihez olvasóink segítségét is várjuk.

Merklin Tímea

A Gothard-iskolában Varga Tamás osztálya is csatlakozott az akcióhoz

Fotó: Unger Tamás

Olyan iskolákba látogattunk, ahol feltűnően sok gyerek kapcsolódott be tavaly – és már idén is – a jótékonysági akcióba. A kámoni Gothard Jenő Általános Iskolában tavaly 24 osztály vállalta egy-egy Vas megyei gyermekotthonban élő gyermek kívánságának teljesítését.

Varga Tamás pedagógus elmondta, hogy koordinálásával a teljes közösség „beleállt” a múlt évben, hogy valóra váltsák karácsonykor az állami gondozott gyerekek álmait. A kisebb osztályoknak, ahol nem jött ki a beadott pénzekből az ajándék ára, besegítettek a nagyobb osztályok.

– Az én osztályom rollert ajándékozott egy nyolcadik osztályos kislánynak a gencs­apáti gyermekotthonban. Másoknak sportcipőt, sportszereket, elektromos kisautókat, távirányítós helikoptert, illatszereket vettek az osztályok, a kéréseknek megfelelően. Most az osztályfőnökök tőlem függetlenül, önállóan jelentkezhettek a jótékonysági akcióra, remélem, hogy a 24 osztályból megint mind a 24 tesz ilyen vállalást. Van egy osztályfőnöki munkaközösség, ők koordinálják – mondta Varga Tamás.

A Gothard-iskolában Varga Tamás osztálya is csatlakozott az akcióhoz
Fotó: Unger Tamás

A kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban tavaly az iskola 16 osztályából 11 bejelentkezett az első szóra – tudtuk meg Bancsó Sándor osztály­főnöktől, a munkaközösség vezetőjétől. – A saját osztályom egy ikervári gyermekotthonban élő 17 éves fiú kívánságát teljesítette, aki a telefonjához szeretett volna fülhallgatót. Még pluszcsokoládét is kapott tőlünk. Más osztályok illatszereket, parfümöt ajándékoztak a lányok óhajára, egyik osztály okos­órát vásárolt valakinek. Négy vásárlási utalványt is adományoztak, azok a fiatalok, akik ezt kapták, maguk vehettek rajta maguknak valamit.

– Nem firtattam a tanítványaimat, hogy mi motiválta őket az ajándékozásra. De azt biztosan tudom, mert egymás közötti ajándékozásokat is csinálunk minden évben, hogy egyre fontosabb volt nekik a másik gyerek örömét látni. A tavaly végzős osztály volt, már októberben ki kellett húzni a neveket, annyira készülni akartak már – mesélte Bancsó Sándor.

– Tudom, hogy többeknek van közvetlen tapasztalata arról, hogy milyen, ha valaki nem teljes családban él. Idén új osztályom van, már velük is bejelentkeztünk az ajándékozásra. Most majdnem tíz osztály vesz részt az akcióban a Jurisich-gimnáziumból.

Gaspari Dóri osztálya, a 9. n a Brenner-iskolában
Fotó: Unger Tamás

A szombathelyi Brenner János Általános Iskola és Gimnáziumban tavaly négy osztály csatlakozott az akcióhoz, mindegyik hármat-hármat vállalt, így összesen tizenkét kívánságot teljesítettek. Gaspari Krisztina SZMSZ-tag koordinálta tavaly, ahogy idén is. Kinek hangerősítőt, kinek szerszámosládát, kinek gurulós bőröndöt vettek, igény szerint. A nagylányok a drogériautalványoknak örültek.

– Most is vállaltam a szervezést azokban az osztályokban, ahol a gyermekeim miatt érintett vagyok. Balázs 17 éves, a 11. n osztályba jár, Dóri 15 éves, a 9. n osztály tanulója, Zsófi 12 éves, ő a 6. b-be jár. Ezek az osztályok idén is vállalják, hogy teljesítenek egy-egy kívánságot, de egy feltétellel: szeretnének személyesen találkozni a megajándékozottal, hogy kézből kézbe adhassák át.

A Vas Népe szerkesztőségének munkatársi közössége is vállalta egy gyermekkívánság teljesítését. A Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal együtt keressük azokat az iskolai és más intézményi közösségeket, szervezeteket, alapítványokat, magánszemélyeket, amelyek, akik vállalnak egyet-egyet a Vas megyei állami gondozott gyermekek kívánságlistájából.

Jelentkezni a [email protected] e-mail-­címen lehet, november 30-áig.

A jelentkező vállalja, hogy az intézmény által kiküldendő kívánság alapján beszerzi az ajándékokat, amelyeket a gyermek szeretne karácsonyra (például: István, 8 éves, kisvasút). Az ajándékokat ünnepélyes körülmények között vehetik át a gyerekek.

Aki nem tudja beszerezni az ajándékot, anyagi támogatását „vasi karácsony” megjegyzéssel átutalhatja az intézményt támogató Pro Juventute Egyesület 11747006-20170356 számú számlájára.

Akik nem tudnak e-mailt küldeni, a Vas Népe városi ügyfélszolgálati irodáiban is jelentkezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában