ízletes hagyomány

2019.11.10. 07:07

Vaskeresztesen újbor szenteléssel és -kóstolással ünnepelték a Szent Márton napot

A Winteni Boregylet 2010. óta tartja meg ezt az alkalmat, a határ két oldalán tevékenykedő Vas-hegyi borászok részvételével. A három község, Vaskeresztes (Grossdorf), Beled (Bildein) és Monyorókerék (Eberau) felváltva ad helyet az újbor kóstolónak. Ezúttal a vaskeresztesi német önkormányzat volt a házigazda, a községi önkormányzattal összefogásban.

Tersztányszky Kritsztina

Fotó: pixabay

A szombati program a helyi katolikus templomban az újbor megszentelésével kezdődött. Ezt követően a résztvevők az esős idő ellenére fáklyákkal vonultak az Alpesi Fogadóhoz. A menet élén szekéren az újborral telt hordó haladt.

A fogadóban a települések polgármesterei és Wolfgang Lechner, a boregylet elnöke mellett dr. Hende Csaba országgyűlési alelnök is köszöntőt mondott. A 2019-es évjáratot Hatos István okleveles kertészmérnök, növényorvos értékelte. Elmondta: jó volt az idei termés, a hordóban levő kékfrankos bor már most szépen kóstolható, harmonikus bor ígéretét rejti magában.

Mielőtt még minderről a résztvevők is meggyőződhettek volna, a Vaskeresztesi Német Nemzetiségi Énekkar és Tánccsoport forrósította fel a hangulatot műsorával. Kíséretről a pilisvörösvári fiatalok nemzetiségi zenekara gondoskodott.

Végül a nap megkorozásaként a hordót is csapra verték, és ki-ki finom falatok mellett mustrálgathatta, milyen termést hozott ez az év a Pinka mentén.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában