A mozgalom szombathelyi csoportjának létszáma megduplázódott

2019.12.05. 15:00

A 10 millióból 14 ezer fát ültettek, mindössze egy hónap alatt

A 10 millió fa mozgalom alig több mint egy hónap alatt mintegy 14 ezer fát és cserjét ültetett. Vas megyében is sok intézmény, közösség szervezett faültetést, százak részvételével.

Gyöngyössy Péter

A szombathelyi Kőrösi óvoda is csatlakozott a mozgalomhoz: különösen fontos a gyerekek környezettudatos nevelése

Fotó: VN-archív/Szendi Péter

A klímaváltozás miatti felelősségérzet és tenni akarás ihlette a 10 millió fa mozgalom létrejöttét. A nyár közepén egy Face­book-bejegyzésből kifejlődő közösségnek országosan mintegy 125 csoportja és 40 ezer tagja van. A cél egyszerű: ültessünk fákat. Az elhatározást tettek követték. Október vége óta folyamatosan pörög a közösség számlálója, ezek szerint a 14 ezer fát már elültettek a 10 millióból.

A mozgalom november 9-re hirdette meg jelképesen az „élet napját”. Csak ezen az egy napon 70 közösség 300 helyszínen több mint 6100 fát ültetett el. A 10 millió fa szombathelyi csoportja is nagy lelkesedéssel vágott neki az őszi faültetésnek.

Kajári Tünde építészmérnök, a csoport kezdeményezője elmondta: a csoportnak csaknem 800 tagja van, a létszám október óta majdnem megkétszereződött.

A szombathelyi Kőrösi óvoda is csatlakozott a mozgalomhoz: különösen fontos a gyerekek környezettudatos nevelése
Fotó: VN-archív/Szendi Péter

Az ősz folyamán 17 faültetés volt a közösség égisze alatt. Ebből 11 olyan akció, amelyen egyenként is százas nagyságrendben vettek részt az ültetni vágyók.

A faültetések sorát a szombathelyi Gothard-iskola programja indította. A szombathelyi Nyitra Utcai Általános Iskola és a csepregi Nádasdy-iskola faültetési akcióján is közel százan vettek részt. Pecölben és Sében egy-egy játszótér környékére kerültek fák. Szombathelyen a Kőrösi és a Weöres Sándor Óvoda szervezett faültetést. Toronyban a Tízholdas Pagony Lovarda környékén 19 fát ültettek el az élet napján. A Szinese Major lovardája környékén és a Herényiek Háza udvarán is volt faültetés.

A közösség egyelőre nem bejegyzett szervezet, így pénzt sem kezelnek. A területeket és az elültetett fákat is intézmények és magánszemélyek, ajánlották fel. Kajári Tünde elmondta, hogy már készülnek a tavaszi faültetésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában