Szilveszter előtti roham

2019.12.30. 07:00

A lencse, a virsli és a disznóhús ideje – A szombathelyi piacon jártunk

A piacon már szombat reggel nagy volt a forgalom a hentespultok környékén. A boltok felkészültek a szilveszter előtti rohamra, bőséges volt a kínálat. Ilyenkor a sertéshúsokból és virsliből fogy a legtöbb.

Gyöngyössy Péter

Singer Tímea azt mondja, a vásárlók rájöttek, hogy a lencse egészséges

Fotó: Horváth Balázs

Szombaton a megyeszékhely piacán kicsit álmosan indult a nap. Még kilenc órakor is viszonylag könnyen lehetett parkolóhelyet találni. Nemhiába, a két ünnep között vagyunk, ezért lassabban állt be a szokásos vásárlói tömeg, az emberek később keltek, kicsit pihenősebben intézik dolgaikat, több árus ki sem nyitott. A hentespultok kínálata viszont már a szilveszterre készülő vásárlók igényeihez igazodott.

A hagyomány szerint ilyenkor nem szabad baromfit enni, mert az elkaparja a szerencsét, halat sem, mert azzal meg elúszik, a disznó viszont kitúrja, ezért aztán ilyenkor disznóhúsból fogy a legtöbb. Lehet, hogy csak véletlen, de érezhetően kevesebb volt a vevő a csirkés pultoknál, a sertéshúst kínáló boltoknál viszont folyamatos volt a tolongás. Tar Csaba, az egyik ismert Vas megyei húsfeldolgozó cég eladója szerint ilyenkor a bőrös húsok és a kocsonya-alapanyagok, a köröm, a bőrke, a füstölt csülök fogy a legjobban. Virsliből a magasabb hústartalmú, jobb minőségű fajtákat, elsősorban a juhbelest és az emészthető belest keresik.

Egy másik húsbolt vezetője, Németh Béla elmondta, hogy malachúst csak ilyenkor árul, szilveszterkor népszerű étel a malacsült. A bőrös húsok kilója 1600 és 1900 forint között volt. Sertéscombot 1755, lapockát 1649, karajt 1759, csülköt 1899, tarját 1600 forintért kínáltak. A kocsonyához a sertésköröm kilója 299, a bőrke 699 forint, a csontos füstölt csülök kilója 1549 forint volt. A malac elejét 2990 forintért, hátulját 3400 forintért kínálták kilónként. A sertésdagadó ára 1650 forint.

Singer Tímea azt mondja, a vásárlók rájöttek, hogy a lencse egészséges
Fotó: Horváth Balázs

A műbeles virsli 999 forint kilónként, a juhbeles 1649, az emészthető beles 1399, a debreceni 1449. Egy másik pultnál a jánosházi juhbeles virsli kilója 2290, a debreceni ára is 2290 forint. A húsos kolbász kilója 2450, a nyers füstölt csülöké 1790, a nyers füstölt sonka 2850, a nyers füstölt kolozsvári szalonna 2850 forint, a füstölt főtt császár szalonna 2990 forint kilónként, a disznósajt 1890 forint.

A lencse és a mák is a hagyományos szilveszteri, újévi étkekhez tartozik. Singer Tímea számos savanyúság és tésztaféle mellett lencsét is árul, kilóját ezer forintért. Hogy ilyenkor több lencse fogy-e? Szerinte pár éve megnőtt a kereslet a lencse iránt, mert az emberek rájöttek, hogy egészséges, ezért más napokon is keresik. A mák kilóját 2600 forintért árulták a piacon. Az eladó úgy látja, nem nő ilyenkor a kereslet, szerinte az emberek sok dolgot, így a bejglit is szívesebben veszik meg készen, vagy a darált cukrozott mákot a szupermarketekben.

Zöldségfélékből is bő volt a kínálat. Édesburgonyát kilónként 999 forintért, cukkinit 999, padlizsánt 990, burgonyát 199, póréhagymát 299, salátát 299, jégsalátát 399 forintért, sütőtököt 299 forintért lehetett kapni. Vöröshagymát 249, sárgarépát 289, fehérrépát 794, paradicsomot 894, paprikát 899 forint kilónkénti áron vehettünk.

Többe kerül ugyan a gyümölcs, de a mandarin ára nem változott

Az egyik zöldség- és gyümölcsárus érdeklődésünkre elmondta, hogy bár most – szilveszter előtt – nem a gyümölcsökre gondolnak az emberek elsősorban, azért bizonyára megérzik, hogy a két ünnep között a gyümölcsök ára 20 százalékkal emelkedett. Az alma ára 220 forint kilónként, bár abból meg sokféle van a kínálatban. Jonagold, fuji, gála, red winter, golden, idared, granysmith – lehet válogatni. A mandarin ára viszont változatlan: most is 599 forintért kínálták kilóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában