Legnépszerűbb a lepke: bemutatják

2019.12.13. 15:00

A projektzárón interaktív kiállítást nyitottak az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságán

Lepke-háló – Egy közösség a természetért címmel tartott szakmai programot tegnap az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága. Az eseményen bemutatták az önkéntes program eredményeit, valamint megnyitottak egy, a lepkékről szóló interaktív kiállítást az épület előterében.

Nemes Judit

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és dr. Markovics Tibor igazgató az egyik táblánál

Fotós: Szendi Péter

Az önkéntesség fejlesztése az elsődleges célja a tavaly óta zajló programnak: a nappali lepkék adatainak gyűjtésén keresztül vonja be a vasi diákokat és felnőtteket a rovarok megőrzésébe – hangzott el az eseményen.

Az indulás óta eltelt egy esztendő alatt legelőször önkénteseket szerveztek be a programba, majd kiképezték őket a lepkék felmérésére. Okostelefonos alkalmazást fejlesztettek számukra, hogy az általuk begyűjtött adatokat minél egyszerűbben és minél jobb minőségben gyűjthessék. Az Őrségi Nemzeti Park beszámolt arról is, hogy összesen 212 focipályányi terület lepkevilágát térképezték fel az önkéntesek segítségével Vas megyében, valamint 78 nappali lepkefaj 2423 egyedéről vettek fel adatokat a nyilvántartásukba.

A csütörtöki szakmai rendezvény műhelytalálkozója a Lepke-háló program zárása volt, melyet nemcsak azzal a céllal szerveztek, hogy ­bemutassák eredményeiket, hanem hogy népszerűsítsék a természetvédelmi önkéntességet és átadják tapasztalataikat is. Az eseményen részt vettek hazai nemzeti parkok igazgatóságainak munkatársai, magyar, német civil természetvédelmi szervezetek képviselői és önkéntesek.

V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és dr. Markovics Tibor igazgató az egyik táblánál
Fotó: Szendi Péter

Állandó kiállítást is nyitottak, amely interaktív formában színes, nagy méretű és élethű makettekkel mutatja be a lepkék világát, természetvédelmi szerepét és az ezen rovarokra vonatkozó felméréseket.

Dr. Markovics Tibor igazgató köszöntőjében beszélt arról, hogyan tudnak többeket bevonni a természet védelmébe: részben azzal, hogy megismertetik őket a természettel, másrészt pedig olyan programokat kínálnak, amelyek felkeltik az érdeklődésüket: tapasztalataik szerint a lepkék és a madarak iránt érdeklődnek legtöbben. Ez volt az egyik oka, hogy az igazgatóság öt német természetvédelmi szervezettel közösen pályázott és elindította a programot.

V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője elmondta: az interaktivitás a tanításban és a szórakoztatásban egyaránt elengedhetetlen, a Lepke-háló programmal a nemzeti park egy újabb mérföldkőhöz érkezett. Nemcsak szimbolikus jelentése van az elnevezésének, a lényeg és a cél az benne, hogy ez a kezdeményezés hálóvá nője ki magát és lefedje akár az egész országot is.

A miniszteri biztos beszéde után két önkéntes, Takács Árpád és Kovács Patrik beszélt élményeiről, tapasztalatairól. A délután további részében tovább folytatódott a szakmai program, amely kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában