A haltelepítéseket a Mohosz segítette

2019.12.06. 16:00

Egyedül pontyból nincs hiány megyénkben

A szövetség az általános növendékhalhiány miatt, a tervezett dévérkeszeg- és a süllőtelepítés helyett pontyot telepített a vasi vizekbe.

Vas Népe

Konyher Tivadar egy kétnyaras ponttyal Vasváron

Fotó: VN

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége az elmúlt egy hónapban 3280 kg válogatott két-három nyaras (15–25 cm közötti) dévérkeszeget, valamint 4804 kg mennyiségben kétnyaras (átlagosan 25–30 cm közötti) pontyot helyezett ki több szövetségi vízterületbe.

A keszegen és a pontyon ­kívül 200 darab egynyaras süllő (10–15 cm közötti) került a szombathelyi Csónakázó­tóba. Ezek a telepítések a szövetségi önerő mellett egyesületi kiegészítő támogatásokkal és a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) standard és preferált őshonos halfajok telepítése, visszatelepítése 2019. program támogatásával valósultak meg.

Konyher Tivadar egy kétnyaras ponttyal Vasváron
Fotó: VN

Megtudtuk: a szövetség eredetileg 9500 kg dévérkeszeget szeretett volna telepíteni, de az országosan kialakult dévérkeszeghiány miatt az elnyert halasítási támogatást részben kétnyaras ponty telepítésére és nagyjából 3000 darab egynyaras süllő telepítésére kívánta fordítani. A héten azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nemcsak a dévérkeszeg hiányzik a hazai haltermelői palettáról az idén télen, hanem a növendéksüllő is. A magyar haltermelésben jelentős pontytöbblet jellemzi az országot napjainkban, az egyéb őshonos növendékhalak beszerzése a korábbi éveknél is sokkal nehezebb.

A kialakult helyzetben a szövetség vezetése a támogatások felhasználása érdekében a fennmaradt – egynyaras süllő kihelyezésére tervezett – pénzügyi forrásokat kétnyaras ponty kihelyezésére kényszerült fordítani. Idén így a szövetség a horgászok legnépszerűbb halából, a pontyból több mint 60 ezer kg-ot helyezett a horgászvizekbe. A kétnyaras pontyok többségükben a legkisebb, megtartható, 30 cm-es mérethatárt még nem érik el, ezért kérik a pecásokat, hogy kiemelten vigyázzanak a most betelepített növendékhalakra.

A telepítéssel érintett horgászvizekről részletes információk érhetők el a szövetség honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában