Horváth Attila tanítványa kategóriagyőztes

2019.12.30. 07:00

Fölszállott a páva: még egy vasi siker

A Fölszállott a páva idei, gyerekeknek szervezett tehetségkutató programjában a szombathelyi Horváth Attila mindkét hegedűs tanítványa bejutott a döntőbe.

Gyöngyössy Péter

Horváth Attila tehetséges tanítványaival

Fotós: VN

A Fölszállott a páva idei televíziós tehetségkutató programjában a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriának is volt vasi érintettje. A szombathelyi Vasi Kislegényczéh óriási közönségsikeréről már beszámoltunk: a kislegényeket a szakmai zsűri támogatásán túl a nézők szeretete röpítette el a közönségdíjig.

A Duna Televízió által közvetített döntőbe két olyan budapesti hegedűs legény is bejutott, akik a szombathelyi Horváth Attila tanítványai. A Fölszállott a páva történetében ráadásul először esett meg, hogy vonós hangszeres győztest hirdettek, a 13 éves Csapodi Tádé személyében. A másik döntős, a 14 éves Hajdú-Németh László a Sarjú banda tagjaként a tavalyi évadban is indult – és egyszer már nagyon közel is került a győzelemhez.

Horváth Attila tehetséges tanítványaival
Fotó: VN

Az ifjú hegedűsök tanára, Horváth Attila Szombathelyen él, de Budapesten, az Óbudai Zeneiskolában, illetve a Ward Mária Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanít népzenét. A Páva-döntős két legény is az óbudai iskolában tanulja tőle a népi hegedülés fortélyait.

– A két srác hasonló szinten van, de nagyon különböző utat járnak be – meséli Horváth Attila, akinek gratuláltunk a sikerhez. – Lacika (Hajdú-Németh László) hároméves kora óta hegedül. A népzenén kívül klasszikus zenét is tanul. Tádé (Csapodi Tádé) őstehetség. Három évvel ezelőtt kezdett hegedülni – és most megnyerte a Röpülj pávát.

Horváth Attila a Zeneakadémia első népzenei évfolyamában végzett. Rendszeresen zenél vasi táncházakban. A Szökős táncegyüttest megalakulásuk óta kíséri. Két népzenei tárgyú könyve jelent meg. Tanítványai számos díjat nyertek szakmai versenyeken. Munkáját az idén a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetéssel ismerték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában