tűz

2019.12.18. 07:00

Gyűjtenek a tűz károsultjainak – A háromgyerekes család albérletben lakott a régi házban

Tűz ütött ki egy régi ház padlásán Náraiban. A háromgyerekes családból a nagylány volt otthon, azonnal hívta az édesanyját és a tűzoltókat. A helyi önkormányzat azonnal gyűjtést kezdeményezett, de máshonnan is segítséget ajánlottak a bajbajutott családnak.

Merklin Tímea

A háromgyerekes anya, Vitkóné Visnovszky Edina mutatja a tűzkárokat. Itt lakni most nem lehet Fotók: Horváth Balázs

Az ország másik feléből érkezett a család, albérletben laktak a Dózsa György utcai házban, amely a tűzeset nélkül is elég rossz állapotban volt, felújítás alatt állt. Úgy sejtik, a két szoba között elhelyezkedő kémény ment tönkre. Miután kigyulladtak a padláson a gerendák, a füst a mennyezetnél kezdett szivárogni, ezt vette észre a nagylány.

Szólt az édesanyjának telefonon, aki éppen a legkisebb gyerekért ment az iskolába, az anya pedig arra kérte, hogy hívja a tűzoltókat. Mire ők hazaértek, lángok már nem voltak. Az asszony úgy véli: a nagylány lélekjelenlétének köszönhető, hogy a ház úgy-ahogy megmaradt, nagy szerencse, hogy nem esett kétségbe.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság híradása szerint a családi ház kéményének közelében lévő fagerenda, tetőszerkezeti elemek, illetve az álmennyezet égett tíz négyzetméteren. A szombathelyi hivatásos tűzoltók az épületet áramtalanították, az izzást és parázslást egy vízsugárral eloltották, a tűz továbbterjedést megakadályozták. Az ingatlan a tűzeset következtében lakhatatlanná vált. Az albérletben élő ötfős család elhelyezését a szombathelyi főbérlő megoldotta, ezért lakosságvédelmi intézkedésre nem

került sor.

A háromgyerekes anya, Vitkóné Visnovszky Edina mutatja a tűzkárokat. Itt lakni most nem lehet Fotók: Horváth Balázs

 

Amikor kedden ott jártunk, még erősen érződött a füst a házban, az egyik szoba kiégett, a mennyezetet a tűzoltók aládúcolták. Nem lehet fűteni, nem lehet lakni, tavasszal folytatódhat a felújítás.

A gyerekek (13, 20, 22 évesek) nem voltak otthon, a szülők megmutatták a károkat. Minden helyiség siralmas, tönkrementek a bútorok, az ágyak, a nagyfiú minden holmija odalett. A teljes tetőszerkezetet le kell majd szedni, rendbe kell hozni a falakat. Sok ács- és kőművesmunka lesz. Ehhez a családnak pénzre lesz szüksége, ami nem áll rendelkezésükre.

Németh Tamás polgármester a káreset után azonnal elkezdte a gyűjtést: az önkormányzati hivatalban fogadják a felajánlásokat: a kisebb-nagyobb összegek mellett – amelyekről átvételi elismervényt írnak – tárgyi adományokat is: eddig ágyneműk, cipők, csizmák, ruhák érkeztek, tartós élelmiszerek, üdítők, tisztálkodó szerek, több kiló narancs, szaloncukor. Már ágyat is ajánlottak.

László Szilvia ügyintéző a hivatalban fogadja az adományokat

– A családot átmenetileg a sportöltözőben helyeztük volna el, de a ház tulajdonosa, a főbérlő nagyon készséges volt, fél órán belül megoldotta a helyzetet: Szombathelyen lakhatnak nála. Ez a helyzet is átmeneti, de legalább van fedél a fejük felett – mondta a polgármester, aki személyesen is segített pakolni a kárvallottak házánál, többedmagával mentették a menthetőt, és szállították a család szombathelyi szállására a holmikat.

Az önkormányzat folyamatosan tájékozódik, hogy a családnak mire van szüksége. Már Jákon is gyűjtenek számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában