Szélcsend szentestére, aztán fagy

2019.12.24. 07:00

Idén sem lesz fehér karácsonyunk – nem volt veszélyben a melegrekord

Egyhavi csapadék hullott a múlt hétvégén, és lesz még egy kevés csapadék-utánpótlás a napokban. További szelet is ígér az előrejelzés, de fagy csak a hét legvégére ígérkezik Szombathelyre.

Bakos Ágnes

Az ünnepek alatt az eddig hullott sok eső miatt ködös idő várható

Fotó: Szendi Péter

Több mint 30 milliméter csapadék áztatta Szombathelyt a hétvégén: hétfő reggelig 23,9 milliméter, előző nap pedig 11 milliméter volt a 24 órás csapadékmennyiség Szombathelyen – összegezte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szombathelyi észlelője, Pétervári Tibor.

Ez azt jelenti, hogy egyhavi csapadékot kapott a város, ugyanis 36 milliméter a decemberi átlag Szombathelyen. A hónap eddigi esőit és kevés téli csapadékát számolva, idén már a decemberi csapadék másfélszerese leesett az átlagosnak a vasi megyeszékhelyet nézve.

Hiába a jelentős csapadék, a napi rekordok nem dőltek meg, ami a 24 órás csapadékmennyiséget illeti, és nem volt veszélyben a decemberi körmendi hőmérsékleti rekord sem. A hónap második felében egyetlen hőmérsékleti szélsőértéket jegyez Vas megye, az már harminc éve szerepel a meteorológiai kalendáriumban: 1989. december 21-én +18,6 Celsius-fok volt Körmenden, és azóta sem volt ennyire enyhe ez a nap Magyar­ország területén idén sem.

Hétfőn már szárazabb levegő érkezett fölénk, a csapadékot okozott ciklon áthelyeződött kelet felé. Az ünnepek alatt már csapadékmentes, de az eddigi sok eső nyomán ködös idő várható. Ennek megfelelően nehéz előrejelezni a hőmérsékleti maximumokat, hiszen ahol nem lesz köd, ott 7-8 Celsius-fok lehet, ahol viszont tartósabban párás marad a levegő, ott csupán 5 Celsius-fok körüli maximum valószínű. Mára még 10 Celsius-fokot ígér a Szombathelyre kiadott előrejelzés.

Az ünnepek alatt az eddig hullott sok eső miatt ködös idő várható
Fotó: Szendi Péter

Csapadék még lehet: az OMSZ térképe szerint ma késő este 1-2 milliméter hullhat, majd csütörtökön és a hétvégén is eshet egy kevés. Újabb kiadós csapadék nem látszik már 2019-re.

A hétfőn megélénkült légmozgás ma estére elcsendese­dik, majd karácsony mindkét napján ismét lehetnek 40-50 kilométer/órás széllökések, szerdán késő este, csütörtökön pedig a nap első felében. A szél pozitív hozadéka a tiszta levegő: napok óta az „elfogadható” minősítést kapta a szombathelyi levegő az Országos Környezet-egészségügyi Intézet levegőhigiénés osztálya értékelésében. Sem a szálló por, sem más szennyezőanyag nem dúsult fel megyénk levegőjében.

Szombat körül északi szél éri el térségünket, azzal szárazabb, hidegebb levegő érkezik. Az OMSZ Szombathelyre kiadott prognózisa szerint fagypont alatti minimumok lesznek, a vasárnap hajnal lehet fagyos, aztán meg kell barátkoznunk az 5 Celsius-fok alatti maximumokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában