Jobb az óvatosság!

2019.12.09. 20:57

Körforgalom vagy lámpa kellene a Brenner körút és a Nárai utca kereszteződésébe

Köd, lassan oszló félsötét, és nagy forgalom volt hétfő reggel hét órakor. Ugyanolyan körülmények, mint amikor vasárnap elütötték a futó nőt. Körülnéztünk a Brenner körút és a Nárai utca kereszteződésében.

Merklin Tímea

Sűrű forgalom nehezíti az átjutást a gyalogátkelőhelyen. A reggeli ködben különösen nagy körültekintéssel szabad csak áthaladni

Fotó: Horváth Balázs

Ha csak az olyan gyalogosgázolásokat idézzük fel, amelyek az utóbbi időben forgalmas kereszteződéseknél tör téntek, megemlíthetjük a Bartók körút és a Bolyai, a Muskátli és a Vízöntő utca találkozását, vagy a Brenner körút és a Jáki utca, a Szent Gellért és a Károly Róbert utca kereszteződését, de történt baleset mostanában a Körmendi úton a Volán előtt vagy a Rohonci és az Engels utca találkozásánál is. Nem történt baleset, de nézni is rossz, ahogy a Petőfi utcáról a Paragvárira kanyarodó sávból azért nem tud haladni a forgalom zöld lámpánál, mert megállnak az autók az iskolánál, hogy kitegyék a gyerekeket.

Körülnéztünk a Brenner körút és a Nárai utca kereszteződésében: veszélyes, de éber fi gyelemmel, és betartva a szabályokat, ködben is látni, ha valaki átkel a zebrán. Mit mondanak azok, akik naponta itt közlekednek?

Veszélyes kereszteződés, de éber figyelemmel, és betartva a szabályokat, ködben, félsötétben is látni, ha valaki átkel a zebrán. Megszólítottuk az arra járókat, mit tapasztalnak. Benczenleitner András nyugdíjas húsz éve minden reggel ezen az úton hajt ki biciklijével a temetőbe, hogy felkeresse a felesége, a családja sírját. Hallott a futó nő elgázolásáról, tragikusnak találja ezt a kereszteződést. Úgy véli, a városvezetésnek fel kell figyelnie erre az áldatlan állapotra, legalább a baleset okán, ha eddig nem rendezték itt a forgalmat. Szerinte lámpák elhelyezése szükséges vagy rendőri forgalomirányítás a reggeli csúcsban.

Sűrű forgalom nehezíti az átjutást a gyalogátkelőhelyen. A reggeli ködben különösen nagy körültekintéssel szabad csak áthaladni
Fotó: Horváth Balázs

Szaller Sándorné a dombtetőről érkezik biciklivel, szeretne átkelni a Brenner körút hosszú zebráján, kétszer is meggondolja, hogy lelépjen-e a zebrára. Azt mondja, hogy mindig veszélyben érzi magát, mert sokszor megesik, hogy ha balról el is engedi az autó, a jobbról jövő kocsi nem biztos, hogy megadja neki az elsőbbséget. Belevágunk együtt. Már hármat léptünk a fehér sávokon, mikor a jobbról jövő busz rohanását érzékeljük, a sofőr valóban úgy érzékeli, hogy még „belefér”, ha vágtat tovább.

A hölgy elmeséli, hogy korábban szó volt róla, hogy lesz körforgalom, de nem valósult meg, úgy tudja, hogy egy sarki ház és egy ki nem vágható nagy gesztenyefa miatt.

Megkérdeztük Pátkai Attilát, a Szombathelyi Futóklub elnökét, milyen tapasztalatai vannak az autósokról. Azt mondta, van, aki toleráns a futókkal, van, aki kevésbé. A klubban elvük, hogy a futással ne akadályozzák a forgalmat, és ne lépjenek hirtelen a zebrára. A futónak más a sebessége, mint a gyalogosnak, mert gyorsabb. Előfordulhat, hogy a sofőr nem tudja kiszámítani, hogy egy futó mikor ér oda. Ezért a futóknak kell fokozottan figyelni az átkelésnél. Nem javasolják a zenehallgatást, illetve legalább az egyik fülből ki kell venni a fülhallgatót, hogy érzékelje a környező zajokat. A ruházaton, a cipőn pedig alkalmazni kell a fényvisszaverőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában