Betlehemnek szép határán

2019.12.13. 07:00

Különleges kiállítás nyílt a sárvári Nádasdy-vár Folyosógalériáján

Betlehemnek szép határán címmel karácsonyi kiállítás nyílt a Nádasdy-vár Folyosógalériáján. A Marcali Múzeum adventi ünnepkört bemutató gyűjteményének legszebb darabjai láthatók a tárlaton, amelyek a Somogy megyei karácsonyi népszokások tárgyiasult és szellemi emlékeit idézik meg.

Pajor András

A vörsi bábtáncoltatók

Fotó: Pajor András

– A kiállított tárgyakat nemcsak gyűjtjük, feldolgozzuk, hanem be is mutatjuk a téli ünnepkör, benne a betlehemezés emlékeit, hagyományait – mondta megnyitójában Vidák Tünde néprajzkutató, a Marcali Múzeum igazgatója. A nemzetközi szinten számontartott gyűjtemény a betlehemezés történetét, a betlehemeket eredeti mivoltukban, illetve hű másolatokat és azok kellékeit öleli fel.

A tárlatnyitón felléptek a vörsi bábtáncoltató betlehemezők. Vörs neve jól cseng a karácsonyi ünnepeket ismerők körében. A falu templomában állítják fel híres betlehemüket, amely a maga nemében egyedülálló a világon. Advent minden vasárnapján a szentmise után itt mutatják be a bábtáncoltató játékot.

A vörsi bábtáncoltatók
Fotó: Pajor András

A legnépszerűbb karácsonyi szokás szereplői, a katona, az angyalok, a pásztorok énekszóval érkeznek a házhoz. Engedélyt kérnek a bebocsátásra, majd elkezdődik a játék. A bemutató csúcspontjaként egyszer csak megelevenedik a betlehem, a bábok táncolni kezdenek, hogy előadják a kis Jézus születésének a történetét. A csoda a sárvári várban tartott előadásban is megtörtént.

Rítus és a legigazibb, legmélyebb színház: az egyszer megtörtént örökös ismétlődése – ahogy változnak az évszakok, ahogyan fordul a Föld –, a születés csodájának jelenvalóvá tétele – ez a betlehemezés.

A betlehemi kiállítás a karácsonyi ünnepkörön is túl, február másodikáig lesz látható a Nádasdy Kulturális Központban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában