Még nagyobbnak látszik

2019.12.27. 07:00

Megújult a főtéri Szent László-templom

A város főterén a teljesen felújított Szent László-nagytemplomba várták már a híveket karácsonykor. A megújult sárvári plébániatemplom a lelki megújulást is jelentheti.

Pajor András

Wimmer Roland városi plébános a megújult Szent László-templomban Fotó: Pajor András

– Lekerült a rácsozat, mert a nyitott templomok nagyon fontosak. Ha bárki betér, ne a bezártság legyen az első benyomása. Ezzel jelezzük, hogy mi is kilépünk az emberek közé. Sokan még ma is úgy gondolkoznak, hogy a pap bent ül a plébánián, és szépeket prédikál. A mai világban azonban ez nem elég, kilépve a templomból ugyanis azokat is meg kell szólítani, akik még nincsenek itt. A megszokott papi ideálból is szükséges kilépni. Ugyanis a szeretet nemcsak érzelem, hanem értelem is. Szabad döntés, hogy nem akarunk olyanok lenni, mint ez a világ – fogalmazott Wimmer Roland városi plébános.

Wimmer Roland városi plébános a megújult Szent László-templomban Fotó: Pajor András

Fehér gránitburkolatot kapott a padlózat, újrafestették a falakat, és elvégezték az aranyozást is. Felújították az orgonát és a templomtér hangosítását. Fűthetőek lettek a padsorok. Eddig is nagy volt a templom, de mintha így még nagyobb lenne – ezek az első benyomások a hívek részéről. A tágasság érzetéhez a világosabb festés és a napfényt megsokszorozó burkolatok is hozzájárultak. – Sötét tónusú volt a templom, a legutóbb negyven éve zajlott felújítás során már próbálták ezt enyhíteni – mondta a városi plébános. – Amikor két éve Bokor Zoltán atya idekerült, ő jegyezte meg, hogy kevés szent van a templomban. Ennek nyomán rendeltem Rómából egy Szent Pio atya-szobrot, egy Szent II. János Pál-szobrot; ő sokunknak a fiatalkori pápája. Kalkuttai Szent Teréz anya és segítő Szent Rita szobrát is elhelyeztük – mutatta be a templom új szobrait Wimmer Roland. A templom óratornyát is felújították, mutatva az „új időszámítást”. A régi plébánia épületét visszakapta az egyházközség, mellette épül a zárda, ahová hamarosan érkeznek az annunciáta szerzetes nővérek. Kétmilliárd forintból elkészült a katolikus iskola új épületszárnya, hogy Sárvár lelkiekben is gazdagodhasson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában