A Vas Népe is részt vesz a karácsonyi akcióban

2019.12.07. 07:00

Szabó Tibor családjával látogatott el a gencsapáti gyermekotthonba

A Vas Népe is bekapcsolódik abba a jótékonysági akcióba, amely azt szeretné elérni, hogy Vas megye rászoruló gyermekeinek legyen személyre szóló ajándék a karácsonyfa alatt. Olvasóink segítségét várjuk az ajándékozáshoz.

Nemes Judit

Szeretettel fogadták a gencsapáti otthon lakói a színművész házaspárt és gyerekeiket

Fotó: Unger Tamás

Lapunk is csatlakozott a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat „Segíts a karácsonyi angyaloknak” akciójához. Minden intézményüket bemutatjuk, most a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat – Vas Megyei GYVK – Ernuszt Kelemen Gyermekotthonát és Gólyafészek Gyermekotthonát.

Különálló gyermekotthonok

A Gencsapáti Gyermekotthon 1957 óta működik, akkor még a Széchenyi-kastély volt az otthonuk a gyermekeknek. 2004-től két telephelyen, lakásotthonokban folytatódott a fi atalok ellátása, hogy családiasabb körülmények között gondozhassák, nevelhessék őket. Ma a két telephelyen lévő otthonok a Vas Megyei Gyermekvédelmi Központhoz tartozó, különálló gyermekotthonokként működnek

A Gólyafészek különleges gyermekotthon, mert van csecsemőcsoportja, ahol 0–3 éves korig vannak a kisgyermekek, és van egy anyás csoportja, ahol a fiatalkorú édesanyákat helyezik el gyermekeikkel. Két lakásotthonában 3–18 éves korú gyermekek élnek – tudtuk meg Péter Esztertől, a gyermekotthon vezetőjétől. A Nefelejcs csoport nyolc, az anyás csoport pedig tíz férőhelyes, azaz öt édesanya és öt gyermek kap ellátást. Jelenleg a lakásotthonokban 23 gyermek él, a csecsemőotthon telt házzal működik, az anyás részben pedig négy édesanya lakik a gyermekével.

Szeretettel fogadták a gencsapáti otthon lakói a színművész házaspárt és gyerekeiket
Fotó: Unger Tamás

– A fiatal anyák általában várandósságuk vége felé érkeznek hozzánk – nemegyszer egy másik gyermekotthonból –, így mi készítjük fel őket a kisbaba fogadására, és a szülészetről már ide jönnek vissza velük együtt – mondta el. – A csecsemőcsoportban minden gyermeknek van saját gondozónője, aki nagyobb figyelmet, több időt fordít rá, és akivel ezáltal könnyebben kialakul a fejlődéséhez nélkülözhetetlen kötődés – emelte ki Péter Eszter.

Ernuszt Kelemen Gyermekotthon

A lakásotthonokból az óvodások a helyi óvodába járnak, az iskolások a helyi és környékbeli oktatási intézményekbe. A családias környezetben a nevelő és gyermekfelügyelő munkatársak gondoskodása során sajátítják el azokat a tevékenységeket, ismereteket, melyek a későbbi, önálló életvitelükhöz nélkülözhetetlenek. A település másik gyermekotthona, az Ernuszt Kelemen Gyermek­otthon 48 férőhelyes, ott normál, különleges és speciális szükségletű gyermekek élnek.

Jelenleg kettős szükségletű gyermeke nincs az intézménynek, speciális igényű fiatal azonban minden házban él – tudtuk meg Lajosné Pozsonyi Eszter intézményvezetőtől. A november végi létszámuk alapján sok szabad férőhelyük van, most 15 – a férőhelyek száma attól függően változik, hogy kerülnek-e be gyermekek a szakellátásba, vagy a gyermek­otthonból költöznek-e haza vagy más gondozási helyre gyerekek.

Az otthonban a gyermekek 3–18 éves korig élhetnek, most a legfiatalabb gondozott általános iskolás, első osztályos, a legidősebb lakók utógondozottak. A 18 év alattiak napja úgy épül fel, mint egy családban a gyermekeké, ám őket a felügyelők ébresztik, segítenek a napi rutin elkezdésében, délutánonként tanulnak, esténként játszanak. Edzésre is járnak a fiatalok, van, aki focizik, birkózik, bokszol – tette hozzá az intézményvezető.

Szabó Tibor színművész családjával látogatta meg a gyermekotthont

Szabó Tibor Jászai-díjas színművész feleségével, Bálint Éva színésznővel és két gyermekükkel, Bálinttal és Dorkával a héten ellátogattak a gencs­apáti gyermekotthonba.

– Vegyes érzésekkel jöttünk, hiszen láttuk ezeket a jobb sorsra érdemes gyerekeket mindkét intézetben, próbáltunk informálódni az életükről. A másik, amit tapasztaltunk, hogy az ottani dolgozók és az intézményvezetők mindent elkövetnek, hogy szebbé tegyék az életüket – emelte ki Szabó Tibor. – Meglepetésünkre a picik többsége hamar barátságot kötött velünk. Az egyikük csak kúszni tudott még, ám egyből odajött hozzám, az ölembe ült. Dorkám és Bálintom is hamar megtalálta a közös hangot velük – mesélte a színművész.

December 22-én délután zárul a jótékonysági akció: a rendezvényen a színművész is fellép. Arra biztatott, hogy részvételükkel, adományaikkal tegyenek azért, hogy ezek a gyerekek szép karácsony elé nézzenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában