Tömjént, de nem vasfazékkal

2019.12.31. 07:00

Totha Péter Joel főrabbi illatmintákat is hozott az előadásához

A zsinagógák ablakművészetétől indult az Őszi Zsidó Szabadegyetem témakínálata októberben, és az illatokhoz, ízekhez, fűszerekhez érkezett meg decemberben.

Merklin Tímea

Totha Péter Joel főrabbi és Ferenczy Eszter

Fotó: Unger Tamás

A Szombathelyi Zsidó Hitközség népszerű előadás-sorozatának a tizedik szemesztere volt ez: különböző helyi és országosan ismert előadók beszéltek a zsidóságról és Izraelről, érintve a történelmi, a kulturális és a helytörténeti témákat is. A programokat a Bernstein Béla Kulturális Központban tartották.

Totha Péter Joel főrabbi és Ferenczy Eszter
Fotó: Unger Tamás

A legutóbbi meghívott, Totha Péter Joel tábori főrabbi Illatok, ízek, fűszerek címmel tartott előadást, és vendég volt Ferenczy Eszter, a Dohány utcai zsinagóga orgonistája. A történeti előadást élő dallamok, gyönyörű meseszövegek illusztrálták. Meg lehetett szagolni üvegcsében a tömjént és a mirhát, a Kelet flórájának „luxuscikkeit”, és kapott a közönség mintát a „sábesz illatából”, amelynek alkotóelemei közül kiszűrhető volt a szegfűszeg és a szerecsendió is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában