telefonálgattak

2019.12.04. 12:02

Zárkatársakból bűntársak – A börtönből csalt két férfi, fegyház várhat rájuk

A börtönből is bűnözött a két férfi, akik illegálisan megszerzett mobiltelefonokkal telefonálgattak szerte az országba: 17 esetben sikerrel csaltak ki pénzt, csaknem 600 ezer forintot. Fegyház várhat rájuk.

Bakos Ágnes

Távközlési cég munkatársainak vagy banki alkalmazottaknak adták ki magukat a csalók telefonon – miközben jogerős szabadságvesztésüket töltötték a börtönben zárkatársakként, tájékoztatott közleményben a most készült vádemelésről dr. Simon József, Vas megye főügyésze, címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész.

2017 márciusától júniusáig telefonálgattak a zárkából, 17 esetben sikerrel csaltak ki pénzt a felhívottaktól. Volt olyan, hogy adategyeztetésre, jogszabályváltozásra, titkosított biztonsági adatkezelésre hivatkoztak, vagy a SIM-kártya kötelező regisztrálására, de volt, hogy a készülék frissítésére. Így tévesztették meg a sértetteket, akiktől azt kérték: küldjék el egy mobiltelefonszámra az általuk lediktált kódot, ami valójában egy másik telefonszám volt. A sértettek a hívószám elküldésével 12 ezer forinttól 30 ezer forintig terjedő összeggel töltötték fel a megadott telefonszám egyenlegét. Másik módszerük volt, hogy a felhívott bankkártyája számát, érvényességi idejét és CVC-kódját kérték, itt is adategyeztetés volt az indok. A megszerzett kártyaadatokkal online vásároltak és mobilegyenleget töltöttek fel. A bankkártyás eseteknél legalább 15 ezer, legfeljebb 99 ezer forint volt az elcsalt összeg.

A nyomozás eredménye szerint csaknem 600 ezer forint kárt okozott a két vádlott.

A vád most ellenük üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, a Szombathelyi Járási Ügyészség azt javasolja a bíróságnak, hogy ítéljék végrehajtandó fegyházbüntetésre a többszörös visszaeső vádlottakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában